Například na středních školách se ale o 17. listopadu zmíní alespoň v rámci výuky.

„Na našem gymnáziu je to koncipováno tak, že o tom studenti diskutují ve společenských vědách. Také se účastníme Týdne umění pro střední školy, který pořádá Dům kultury," vysvětlila ředitelka Gymnázia Kroměříž Jana Polachová.

I ředitel Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži Štěpán Bekárek potvrdil, že letos škola žádné speciální přednášky vztahující se k tomuto datu nepořádá. „Studenti se o tom dozvědí v rámci výuky a také to máme v aktualitách na nástěnkách," řekl Bekárek.

Týden umění pro střední školy pořádá ve městě Dům kultury: každý den tam vystupuje nějaká známá osobnost.

„V pondělí tu hrál například Vladimír Merta, který se stal spolu s dalšími symbolem proti komunistickému režimu a zpíval na Václavském náměstí demonstrantům. Kromě písní tak zavzpomínal i na tuto dobu a také na léta normalizace. Těch osobností tu bylo hned několik: třeba Jiří Krejčík nebo také Plastic People of the Universe, kteří kdysi hráli s Václavem Havlem," vyjmenoval ředitel Domu kultury Jiří Králík.

Většina oslovených institucí si myslí, že není na pořadu dne pořádat nějaké vzpomínkové akce.

„Myslím, že je třeba se o tom zmínit minimálně na školách. Lidé by asi na akci věnovanou 17. listopadu přišli. Ale také si myslím, že není třeba pořádat každý rok nějaké oficiální setkání, přednášky či koncerty. V průběhu roku je totiž mnoho dalších důležitých výročí," zdůvodnil Libor Pecháček z Kulturního klubu Hulín.

Do budoucna prý ale v Hulíně počítají s tím, že budou pořádat kulturní akce věnované i této problematice.

Ani radnice měst v kroměřížském regionu letos nevědí o žádných akcím, které by připomínaly události sametové revoluce nebo Den studenstva.

„Město Kroměříž nepořádá žádné setkání nebo kulturní akci, nejsou nahlášeny ani žádná shromáždění. Myslím, že by na tyto události neměli lidé zapomínat, ale zároveň si myslím, že je účelné, aby města podobná výročí připomínala jen o významných výročích," míní mluvčí radnice Pavel Zrna.

V podobném duchu reagovali tento týden Deníkem oslovení představitelé radnice z Holešova či Bystřice pod Hostýnem.

Absence připomenutí relativně významné události v novodobých dějinách naší země přitom paradoxně nijak nevadí ani studentům.

„Máme toho dost na škole, tam nám říkají, co se tehdy dělo a potom jsou taky pořady v televizi. Takže když někdo chce tak, si informace o tomto najde," řekl včera v Kroměříži Deníku náhodně oslovený sedmnáctiletý student, který si nepřál uvést jméno.