Bývalý místostarosta Kroměříže a poslanec Radek Vondráček (ANO) se jako jeden z lídrů vítězného hnutí řady rozhovorů přímo účastní.

„Nemáme kam spěchat, ustavující schůze je příští týden a třeba minulá vláda vznikla až po nějakých asi třiadevadesáti dnech. Má to nějaký čas, teď si vyměňujeme informace a při výsledku voleb není asi moc reálné, že bychom byli rychlejší. A asi to ani nikdo z nás nečekal,“ míní.

Kroměřížská europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová připomíná, že Andrej Babiš, který byl pověřen sestavením vlády, čelí trestnímu stíhání.

„Politické strany včetně KDU–ČSL tedy mají problém vyjádřit jakoukoliv podporu vládě s takovým premiérem. Pomohlo by, kdyby byl sestavením vlády pověřen někdo jiný z hnutí ANO,“ říká.

Podle bývalé starostky Kroměříže za ODS Daniely Hebnarové je pak běžnou praxí, že si politické strany urovnávají své názory.

„Dle mého není nic zvláštního na tom, že pár týdnů po volbách hned není vláda. Nejde o něco, co by šlo zvládnout ze dne na den,“ dodala Daniela Hebnarová.

Senátorka za KDU-ČSL Šárka Jelínková u Bystřice pod Hostýnem soudí, že Andrej Babiš jako člověk pověřený sestavováním vlády ještě nevyčerpal všechny možnosti, které lze při vyjednávání využít.

"Příliš rychle se uchýlil k řešení menšinové vlády. Ostatním stranám přitom nenabídl nic zásadního," upozorňuje senátorka.

Kroměřížská europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD pak připomíná, že vítěz voleb v poměrném systému, tak jak je nastaven v České republice, není neomezeným vládcem, kterému by měli jít všichni z cesty.

"Chce-li utvořit stabilní vládu, musí se opírat o víc než polovinu poslanců, k čemuž je potřeba umění kompromisu. O tom se v minulosti přesvědčili při dojednávání koaličních vlád i sociální demokraté.

Je na vítězi voleb, aby vedl trpělivá seriózní jednání s potenciálními koaličními partnery, má-li o to vůbec zájem," uzavřela kroměřížská politička.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU