Následky jsou mnohdy smrtelné pro zvíře, řidičům pak vzniká nemalá škoda na autě, v krajním případě ale samozřejmě také může ohrozit i jejich zdraví.

Obvyklým úmrtím zvířete pak vzniká škoda také mysliveckým sdružením, na místo by tedy měla být podle odborníků v každém případě přivolána policie.

„Už kvůli pojistnému plnění, tedy i pokud má řidič pro tento případ nehody auto pojištěné, by měl zavolat policii. Sražené zvíře musí být zajištěno, policie tak poté kontaktuje příslušného hospodáře, který se o něj postará," vysvětlila kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Hlavním důvodem, proč v těchto měsících střetů přibývá, je období páření, ale také houbařská sezona, během níž lidé narušují klid v lesích, zvěř je tím rušená a přebíhá z místa na místo.

Dalším úskalím je pak skutečnost, že české silnice nejsou oplocené. „V zahraničí jsou ty rychlostní všude zaopatřené. Tady se tím nikdo nezabývá a plodiny jsou nasázeny často až u okrajů vozovky. Příkopy jsou obehnané vysokou trávou, takže zvířete si řidiči všimnou až na poslední chvíli, kdy už jen těžko mohou reagovat," postěžoval si pro Deník jednatel okresního mysliveckého spolku Kroměříž Jan Buksa.

I podle něj by měli řidiči policii v každém případě na místo nehody přivolat. „Jde především o to, že zvíře sice z místa může utéct, ale je zraněné, může mít například přeražené běhy a pak se někde v okolí trápí. Hospodář jej pak musí zvíře zajistit," popsal Buksa.

Lidem, kteří si sražené zvíře naloží do kufru auta s tím, že si na něm večer pochutnají, hrozí samozřejmě pokuta.

„Něco podobného je zakázáno, v takovém případě se jedná o pytláctví. Každý ulovený kus musí být opatřen plombou," upozornil Buksa.

Myslivci se snaží zvěř i řidiče chránit, na některá místa proto dávají pachové ohradníky, v nichž je látka, která zvěř odpuzuje. To je příklad třeba silnice z Těšnovic do Kroměříže.

Mezi kritická místa ale patří například cesta z Koryčan do Střílek, kde často hrozí srážka s jelenem nebo divočákem. Riziková je i spojnice mezi Záhlinicemi a Tlumačovem, kde se právě v posledních dnech udály hned tři podobné případy, z toho dva dokonce přímo během jediné noci.

„Šestadvacetiletý muž poté, co mu vběhla do cesty srna, skončil v příkopu. Naštěstí vyvázl bez zranění, zvěř byla nárazem usmrcena," popsala tehdy nehodu policejní mluvčí. Na autě vznikla škoda za sto tisíc , na svodidlech pak dalších dvacet tisíc korun.

Téže noci se pak na stejném místě nevyhnul pro změnu divokému praseti ani druhý řidič. I toto zvíře bylo usmrceno, na autě ale způsobilo škodu za deset tisíc korun.

Za loňský rok evidují policisté v regionu celkem 127 takových nehod, v jedenácti z nich figurovala divoká prasata. „Od začátku letošního roku pak máme na Kroměřížsku zatím čtyřiapadesát sražených zvířat," dodala Kyšnerová.