„V rozsudku mám napsáno za protistátní činnost, vyzvědačství a velezradu. Ve studentském kolektivu jsem vyprávěl o sovětských gulazích a mučení a týrání vězňů," poznamenal devětaosmdesátiletý pamětník, který mnohé útrapy i s odstupem řady let popisuje rozechvělým hlasem.

Vyšetřovací vazbě byl podroben v Brně, poté strávil nějaký čas ve věznici ve Znojmě. Asi měsíc pak pobyl na Pankráci, kde se čekalo na soud.

„Byl jsem ve skupině, kde bylo odsouzeno jednatřicet lidí na celkem 380 let," připomněl žákům nejhorší období svého života.

Ve vykonstruovaném procesu byl odsouzen za velezradu a vyzvědačství k deseti letům vězení v nelidských podmínkách pracovních táborů na těžbu radioaktivního uhlí ve Vinařicích u Kladna a Rtyni v Podkrkonoší.

Za pomoc při záchraně 53 horníků ohrožených důlním požárem mu byl trest zkrácen a po čtyřech letech věznění byl podmínečně propuštěn na svobodu – i poté však zůstal pro tehdejší stát takzvaně občanem druhé kategorie.

Středeční beseda se ve škole konala při příležitosti dvanáctého ročníku projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách, organizovaného společností Člověk v tísni.

„Prostřednictvím filmových projekcí a následných besed s pamětníky přibližuje žákům jedno z nejčernějších období našich novodobých dějin: léta totality a normalizace, která následovala po komunistickém puči v roce 1948," podotkl učitel dějepisu Luděk Růžička.

Školáci z Oskola zhlédli dokumentární film Postavení mimo hru, který popisuje a mapuje útrapy našeho národního hokejového mužstva, které dvakrát získalo titul mistrů světa, kvůli čemuž představovalo pro totalitní režim, který tehdy vládl, vážné nebezpečí.

Hokejisté se tak na další mistrovství světa v roce 1950 už nepodívali, po zásahu StB skončili ve věznicích a uranových dolech.

„Současný život jednoho z hokejistů Augustina Bubníka a jeho osudy po návratu z komunistického kriminálu přiblížil žákům další účastník besedy pan magistr Jeřábek, který je se slavným hráčem v pravidelném kontaktu," dodal Luděk Růžička.

Augustin Bubník je jedním z posledních dvou žijících účastníku zmíněných událostí a 21. listopadu se dožívá osmaosmdesáti let.

„Bylo to hodně zajímavé. Dozvěděli jsme se spoustu informací, které jsme vůbec netušili. Jsme rádi, že žijeme v dnešní době a ne v té minulé," shrnuli za všechny žáky Petr Hudeček a Marek Plachý ze třídy 9.B.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU