V Koryčanech prý strávil dětství. Do areálu, štoly a věže na přehradě se však podíval poprvé. „V roce 1958, když se přehrada dostavěla a já skočil osmiletku, jsem odešel do Brna na průmyslovku a tam žiji doteď. Dnes jsem byl uvnitř poprvé a byl to výborný zážitek. Příští rok zase rádi přijedeme," dodal.

Třicetičlenné skupiny návštěvníků prováděli areálem přehrady průvodci. Letošní zájem veřejnosti byl podle nich nadprůměrný.

„Den otevřených dveří se tady koná pravidelně už několikátým rokem. Například loni se na přehradu přišlo podívat přes dvě stě lidí, letošní účast je mnohem větší. Počítám, že přišlo kolem tří až čtyř set návštěvníků," odhadl Martin Žemžula.

Všechny přítomné provedl kolem rybníků, které slouží 
k odchovu ryb, čističky, bočního přelivu a věží, ke které existuje pouze jediný vstup a to štolou, která vede pod hrází. „Štola je dvanáct metrů pod terénem," upřesnil průvodce.

Přehrada v Koryčanech se začala stavět v roce 1953. O pět let později pak byla dokončena.

Vodní plocha je rozprostřena na pětatřiceti hektarech. Celkový objem nádrže je pětadvacet milionů kubíků vody.

„S přehradou Karolinka patří koryčanská přehrada 
k nejčistším ve Zlínském kraji," upozornil průvodce.

Lidi z Koryčanska zásobuje přehrada pitnou vodou, proto zde platí přísný zákaz koupání, rybolovu a vstupu na hráz. Znečištění podle průvodce hrozí hlavně z okolních obcí Stupava a Staré hutě, které leží nad vodním dílem.

Díky nízkému počtu obyvatel však velká rizika nehrozí. Každý nový dům navíc musí mít vlastní čističku odpadních vod. Také pěstování na okolních polích mají zemědělci zakázáno.

„Celý areál je hlídaný a děláme pravidelné pochůzky. Lidé se sem běžně nedostanou. Podle návštěvnosti je však zřejmé, že mají zájem si prostory prohlédnout," dodal Žemžula.

U příležitosti Světového dne vody mohli lidé v sobotu navštívit také další tři přehrady ve Zlínském kraji.