Lidé totiž podle zkušeností servisů každý rok nechávají přezutí na poslední chvíli, pročež si pak na výměnu kol v servisu mohou počkat klidně i tři týdny.

Jedním z důvodů věčného odkládání přezutí je také stále platný zákon, který přesně nedefinuje, od kdy musí mít auta zimní obutí. Stále totiž platí, že se povinnost zimních pneumatik odvíjí od počasí, přesněji řečeno od předpokladu povětrnostních podmínek. Od příštího roku by ale zákon měl projít novelizací a zimní výbava bude povinná od prvního listopadu.

Odborníci doporučují výměnu pneumatik tehdy, když venkovní teplota klesne dlouhodobě pod sedm stupňů. Například pneuservis v Těšnovicích začal s přezouváním přibližně před čtrnácti dny. Nápor zákazníků tam mají podle majitele Vratislava Jelšíka stejný jako loni: už touto dobou je plno. „Zákazníci jezdí, jejich nápor ale bude ještě kulminovat," míní Jelšík.

Cena pneumatik se podle něj zvýšila přibližně o deset procent, za přezutí v Těšnovicích lidé zaplatí stejně.

Podle majitele kroměřížského pneuservisu U Drápalů Filipa Maniše lidé počasí ve většině případech podceňují a na letních pneumatikách jezdí až do prvního sněhu.

„Nápor lidí ještě přijde, bude se to odvíjet od počasí, teď bylo ještě poměrně hezky, takže většina řidičů jezdí na letních. Neuvědomují si, že potom budou pneuservisy vytížené a na přezutí budou muset čekat," poznamenal Maniš. Podzimní sezonu u něj v servisu zahájili začátkem října, první zákazník na přezutí dorazil dokonce už v září.

Vzhledem k ceně za nové gumy doporučuje majitel pneuservisu U Drápalů řidičům, kteří na cesty během zimy tolik nevyjíždějí a nejezdí dlouhé trasy, takzvané protektory.

„Pokud člověk jezdí třeba jen po městě, jsou pro něj nová kola zbytečná. Doporučil bych je spíše na pravidelné a dlouhé jízdy a na dálnici. I tady ale záleží na dodavateli a kvalitě," zdůraznil Maniš.

Také v kroměřížském pneuservisu Pavla Záruby měli včera plno. „Zákazníků jezdí hodně, máme ještě nějaká místa volná, ale ty se ještě během dneška určitě zaplní," míní Záruba.

V Nětčicích se „přezouvací" sezona začíná teprve rozjíždět, majitel tamního servisu Milan Bajer nárůst zájemců teprve očekává. Už teď mu ale stálí klienti volají a s předstihem si domlouvají termíny.

„Nejvíce počasí podceňují ti, kteří jezdí málo. Zimní obutí stále odkládají až do prvních mrazíků. Přispívá tomu i nesrozumitelnost zákona, která k tomu dává příležitost," upozornil Bajer.

Pneuservis Hrabal začal s výměnou kol před dvěma týdny, cenu za přezutí tam ponechali stejnou jako v loňském roce.

„Lidé jsou pořád stejní, někteří chodí s předstihem, jiní to nechávají na poslední chvíli. Přijdou až napadne první sníh nebo začnou první mrazíky," uzavřel za kroměřížskou firmu Roman Horák.