Píše se rok 1988 a tehdy čtyřiadvacetiletý Petr Fiala promuje na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita), kde studoval obor český jazyk a literatura a dějepis.

Zaměstnanecká karta Petra Fialy v Muzeu Kroměřížska.Zaměstnanecká karta Petra Fialy v Muzeu Kroměřížska.Zdroj: web: pfiala.cz - se svolením

Fiala se v této době také aktivně zapojuje do nezávislých aktivit a vydávání samizdatového studentského časopisu Revue 88, kvůli čemuž má následně problém získat zaměstnání v rodném Brně. Jeho další kroky tak vedou do Kroměříže, kde v tamním Muzeu Kroměřížska nastupuje jako historik starších dějin.

Cenná zkušenost v pracovním azylu

„V Kroměříži mě tehdejší ředitel muzea Zdeněk Fišer přijal na místo historika, oficiálně historika starších dějin, i když mou specializací byly novější dějiny. Ale poskytlo mi to "pracovní azyl", mohl jsem se věnovat odborné práci a byla to pro mě cenná zkušenost,” vzpomíná na své působení v kroměřížském muzeu Fiala.

V Kroměříži však nezůstal na dlouho. Poté v roce 1989 přichází demonstrace a s nimi spojený pád komunistického režimu, odchází Fiala zpátky do rodného Brna, kde nastupuje jako redaktor deníku Lidová demokracie.

Očkovací centrum na kroměřížském Výstavišti - pondělí 20. prosince 2021
Na Výstavišti se opět očkuje, pro dávku mohou nově i děti

Na Kroměříž stále vzpomíná

Ačkoliv v Kroměříži strávil jen krátký čas, na město stále vzpomíná. „Přestože jsem v Kroměříži byl tak trochu z donucení, nelitoval jsem toho. Je to krásné historické město a práce v muzeu byla zajímavá,” vyzdvihuje Fiala.

Do Kroměříže se dnes už sedmapadesátiletý Fiala naposledy vrátil během své letošní předvolební kampaně, konkrétně 13. července 2021. A jeho kroky tehdy nemohly vést nikam jinam než právě do Muzea Kroměřížska na Velkém náměstí.

Petr Fiala (1. září 1964 v Brně) je český politik, politolog a vysokoškolský pedagog. Od listopadu 2021 předseda vlády České republiky. Od října 2013 je poslancem za Občanskou demokratickou stranu. V letech 2004–2011 byl rektorem a následně v letech 2011-2012 prorektorem Masarykovy univerzity v Brně. Od května 2012 do července 2013 působil jako ministr školství, mládeže a tělovýchovy v tehdejší vládě Petra Nečase. V letech 2017-2021 byl místopředsedou Poslanecké sněmovny PČR.