Oficiální silvestrovské oslavy pořádá po čtyřech letech opět kroměřížská radnice. „Velký ohňostroj se konal několikrát v devadesátých letech, slavil se jím také příchod nového milénia a naposledy v roce 2013 zpestřil oslavy 750. výročí založení města,“ připomněl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Z původních velkých plánů, které zahrnovaly půlnoční ohňostroj na Velkém náměstí a program, který se měl ve foyer kroměřížského Domu kultury protáhnout až do brzkých ranních hodin, však nakonec sešlo. 

„Z bezpečnostních důvodů se přesouvá veškerý program z Velkého náměstí na Hanácké náměstí a dřívější hodinu,“ vzkázali organizátoři. Dle nového harmonogramu tak začne v 18 hodin hrát kapela Tip Top-Q a už v 19 hodin se lidé mohou těšit na slavnostní ohňostroj. 

Přestože se proti změně plánu zvedla vlna kritiky, někteří změnu oceňují. „Mně se to líbí, jako matka dvou dětí opravdu nemám čas zajet si o půlnoci na ohňostroj. Jsem ráda, že tu konečně nějaký bude a můžu tam jet s celou rodinou,“ vyjádřila se na sociální síti třeba Iruška Štorová.

Ilustrační foto
Kroměřížsko se dočkalo dalšího sněhu, silničáři mají situaci pod kontrolou

Dodává, že její dcera právě poslední den roku slaví šesté narozeniny, a bude mít tím pádem oslavu i s ohňostrojem. „Když jsem jí to řekla, moc se těší,“ dodává obyvatelka města.

V Hulíně se letos mohou lidé těšit na tradiční promítání pohádek a grotesek, které začne o půl páté večer. V šest hodin je pak na programu také novoroční ohňostroj, chybět nebude ani svařáka další občerstvení.

Letos poprvé se společně s končícím rokem rozloučí v Koryčanech, a to vskutku netradičně: v pět hodin před tamní radnicí totiž začíná Gulášpárty. „Město uvaří guláš, který se bude zdarma rozlévat občanům, půjde o takové sousedské setkání. K zakoupení bude na místě také svařák,“ přiblížila hodinu a půl trvající program koryčanská technicko--administrativní pracovnice pro kulturu Iveta Holásková.

V Holešově se pak k oslavám připojí až na Nový rok. „Oslavy Silvestra nepořádáme, 1. ledna je však tradičně novoroční ohňostroj, což platí i letos,“ podotkl tamní starosta Rudolf Seifert. Ohňostroj začíná v pět hodin v holešovské zámecké zahradě.

Ilustrační foto.
Žena chtěla kvůli rozchodu s přítelem skočit v Kroměříži z mostu

Podobně oslaví Nový rok i v Bystřici pod Hostýnem: ohňostroj na tamním Masarykově náměstí vypálí 1. ledna v 18 hodin a bude zároveň první připomínkou oslav 650. výročí založení města.

Menší obce s pyrotechnikou šetří, na přelom roku se tam přesto nezapomíná. Už dlouhou tradici má třeba Předsilvestrovský výšlap na Brdo, na který se každý rok sjíždí lidé ze všech koutů regionu. „Akce se koná od té doby, co rozhledna stojí. Kromě Roštína se tam vychází také z Bunče, z Kostelan, od Buchlova, prostě ze všech směrů. Na trase od Bunče bývá vždy zajištěné i občerstvení,“ říká starosta Roštína Radovan Man.V neděli v 10 hodin pak před rusavským obecním úřadem začíná tradiční Silvestrovská pochůzka kolem Rusavy. „Vždy se sejde tak dvacet, třicet lidí v závislosti na počasí. Trasa se vždy určí až na místě, podle toho, jak se dohodne většina účastníků. Jinak Silvestr za obec neslavíme, je tu toho dost individuálně u každého domu i u rekreačních objektů,“ uzavřel starosta obce Bohumil Škarpich.

Kroměřížská nemocnice. Ilustrační foto.
Štědrý den v kroměřížské nemocnici? Úrazy ano, miminka letos ne