„Blíží se květnové oslavy osvobození Holešova za druhé světové války, proto chceme připomenout jednotky první a třetí československé brigády, které osvobodili naše město," upřesnil za organizátorské Městské kulturní středisko Ondřej Machálek.

Vojíni z hraničářského pluku devatenáct, kteří se tam prezentovali, většinou nejsou aktivní armádní zálohou.

„Po propuštění z armády 
v roce 1988 jsem civilista. Pro členství v klubu je nutný hlavně koníček plynoucí ze zájmu o historii a zbraně. Nejsem
v aktivní záloze," vysvětlil vojín Karel Fišer. Jejich hraničářský pluk devatenáct má tři skupiny – na Zlínsku,v Brně a v oblasti Pardubic.

„Komunikujeme spolu po mailu. Domluvíme se, na kterou akci pojedeme, co všechno vzmeme s sebou. Pak naložíme techniku a zbraně a jedeme,"sdělil Fi­šer.

Některou techniku mají vojáci doma, něco zase ve skladech. Sám Fišer má doma historické zbraně i kostýmy. „Nejzajímavější kousek, který mám, je přezka na pásek. Je to původně německá přazka, kterou brali Rusové jako ceněnou kořist," svěřil se vojín. Poznamenal, že podobné kořisti Rusové většinou odnacifikovali, to znamená, že odstranili hákový kříž, eventuelně do nich vyryli rudé hvězdy.

„Tuhle přazku jsem dostal od jednoho kamaráda z Pardubic s tím, že jeho otec ji dostal od ruského vojáka, který opravdu prošel celou frontu. Rusáci to domů vzít nemohli, takže to tu nechali, je to opravdu ceněný originál," doplnil Fišer. Nadšení pro historii se snaží předávat i dále, nejenom v rodině, ale i dříve, když ještě působil na střední škole.

„Chtěl jsem, aby si studenti uvědomili, že historie je jenom jedna a byla sice mnohdy překrucována, ale je potřeba se na ni dívat objektivně a studovat mnohé prameny," doplnil bývalý profesor.

Domů většinou odcházeli spokojení návštěvníci. „Nejvíce se nám líbilo asi to dělo, měli k tomu moc pěkný výklad, jak to sloužilo," popsal Petr Tůma z Holešova.