„Náklady na výrobu kilogramu vepřového masa letos asi o pět korun překročily zisk z prodeje,“ informoval prezident Agrární komory (AK) Jan Veleba, který se na začátku října zúčastnil v Brně tiskové konference věnované této problematice.

Zejména menší podniky zaměřené na chov vepřů se díky uvedené skutečnosti dostávají do finančních potíží a jejich majitelé jsou nuceni je zavírat. „Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v Česku každoročně skončí s podnikáním asi každý desátý chovatel prasat,“ uvedl Veleba.
Kvůli tomu začíná být Česko ve výrobě vepřového masa nesoběstačné a situace se řeší jeho větším dovozem ze zahraničí.

Nárůst cen obilovin a dovoz masa ze zahraničí způsobily snižování stavu vepřů i na Kroměřížsku

„Pokud bude v zemi i nadále chovatelů prasat ubývat, hrozí v obchodech prudké zdražení vepřového masa,“ předpověděl prezident AK.
I na Kroměřížsku se počet chovaných vepřů kvůli drahému krmení a dovozu ze zahraničí rapidně snižuje. Ještě před deseti lety bylo v tamních vepřínech celkem 55 478 kusů, letos už lze ve statistických údajích nalézt číslo 36 775, což je zhruba 66 procent z původního počtu.

„Z uvedených čísel je patrné, že se stav prasat v okrese Kroměříž snížil za uplynulé desetiletí zhruba o jednu třetinu. Pokud se podmínky radikálně nezmění, stavy prasat se budou nadále snižovat,“ předpokládá prezident kroměřížské AK Milan Hebnar.

Potíže se nevyhnuly například ani zemědělské výrobě Doubrava v Zahnašovicích. „Prodáváme selata do dalších výkrmen, ale nastal problém. Podniky, které je od nás odebíraly, s námi začaly rušit smlouvy a vykupují je radši za méně peněz ze zahraničí,“ postěžoval si jednatel společnosti Josef Luža.

O selátka se proto musejí starat dál, vykrmit je a pak nabízet jatkám. „Tady je situace obdobná. Stejně jako my se chovají i jiné podniky. Jatka jsou zahlcena, a když prasata od nás koupí, tak pod cenou. Jsme proto nuceni snižovat počet prasnic možná až o třicet procent,“ konstatoval Luža.

PŘEČTĚTE SI VÍCE ZPRÁV Z KROMĚŘÍŽSKÉHO REGIONU

Moje Kroměřížsko Sport Kultura Podnikání Černá kronika