Přes léto pak město nabídne relaxační zónu na Velkém náměstí i oblíbené kostýmované prohlídky. V nabídce nechybí festivaly vážné hudby ani Den uniformovaných sborů – říjnové setkání příznivců armády, hasičů, policie a dalších.

Zámek nově pořádá Zahradní slavnost a přehlídku historických zápřeží, nechybí ani muzikály a divadelní představení.

„Sezona bude opět ve znamení domácího turismu. Kroměříž má opravdu co nabídnout. Zásadní jsou samozřejmě památky UNESCO, Arcibiskupský zámek a Podzámecká a Květná zahrada. Těší mě, že druhým rokem se Správou Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži úzce spolupracujeme. Kromě památek se v propagaci samozřejmě soustředíme na nejvýznamnější akce, které město připravuje. Věřím, že si je kromě turistů samozřejmě užijí i obyvatelé Kroměříže,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Bude i audio průvodce

Arcibiskupský zámek otevře své brány už v pátek 8. dubna.

„Návštěvníci budou do zámku opět vstupovat hlavním vchodem z nádvoří. Na vlastní oči budou moci sledovat restaurování Sněmovního sálu. V Podzámecké zahradě bude turistům nově k dispozici audio průvodce, který je seznámí s historií zahrady, drobnými stavbami a vzácnými dřevinami. Plánujeme i opravu cest poškozených při obnově vodního systému,“ řekl ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Jiří Uhlíř.

Památky UNESCO se objevují na turistických trasách nazvaných Kroměříží po svých, které připravilo město.

„Vydalo k nim mapky s popisem míst, která spolu logicky souvisejí. Lidé mapky získají zdarma v Turistickém informačním centru v Prusinovského ulici. Turisté si mohou projít trasy nazvané Arcibiskupský zámek a zahrady, Po stopách židovské historie, Kostely tvořící historii města a Dětská výprava za poznáním. Letošní novinkou je trasa Kde se pivo vaří…,“ dodal mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Církevní památky na Kroměřížsku od května znovu otevřou své brány veřejnosti.
Kostely na Kroměřížsku otevřou své brány veřejnosti

Vybarvený běh, Kanonýři v Kroměříži i koncerty

Z velkých akcí bude město jako první pořádat oblíbený Vybarvený běh. Jeho pátý ročník začne na Velkém náměstí v sobotu 4. června. O dva týdny později, 18. června, se pozornost fotbalových fanoušků z celé země upře na kroměřížský fotbalový stadion.

„Uskuteční se zde akce nazvaná Kanonýři v Kroměříži pořádaná k 50. výročí Klubu ligových kanonýrů týdeníku Gól. Svou účastí ji ozdobí desítky fotbalových legend z České republiky i ze Slovenska, které se utkají ve vzájemném zápase. Kroměřížský stadion bude na akci přejmenován na Stadion Jožky Silného, na počest kroměřížského rodáka a prvního člena Klubu ligových kanonýrů,“ podotkl mluvčí.

Na červen jsou plánovány také dva úvodní koncerty festivalu Hudba v zahradách a zámku, který vyvrcholí v červenci. Centrum města v létě oživí relaxační zóna na Velkém náměstí, která kromě posezení a oddechu nabídne i zajímavý program Na dvoře radnice se uskuteční dva koncerty a jedna show nazvané Léto na nádvoří, na stejném místě bude promítat letní kino.

„Turisty potěší nová verze kostýmovaných prohlídek města a také plavba po řece Moravě výletní lodí Bruno, nástup je na Erbenově nábřeží,“ doplnil mluvčí.

A dodal, že ve druhé polovině srpna jsou plánovány krajské dožínky a mezinárodní festival vojenských hudeb. V září a v říjnu se uskuteční druhý velký festival vážné hudby – Kroměřížské hudební léto. Turistickou sezonu v Kroměříži první říjnovou sobotu uzavře hojně navštěvovaný Den uniformovaných sborů, přehlídka historické i současné techniky armády, hasičů, policie, zdravotníků a dalších složek.

Více informací o chystaných akcích najdou zájemci na internetových stránkách www.kromeriz.eu, www.zamek-kromeriz.cz, www.dk-kromeriz.cz, www.kulturapodhvezdami.cz a www.plavebni.cz/ a také na facebookových stránkách kroměřížské radnice.