Někteří už nyní zlevnili zboží třeba i na polovinu. „Zatím máme padesátiprocentní výprodej. Je však teprve začátek a lidi ještě nechodí," řekla včera Deníku například Eva Urbanová, prodavačka v kroměřížském obchodě s oblečením SAM.

Loni to podle ní vypadalo úplně jinak. „Lidé se jen hrnuli, to jsme neměli čas se ani napít čaje. Letos je zatím klid," konstatovala Urbanová.

Je podle ní možné, že spousta lidí o výprodejích mnohdy ani neví. „Chodí nárazově, kupuje se převážně zimní vybavení, ale i třeba oblečení pro děti do školy," podotkla prodavačka.

Velké slevy prý určitě potrvají až do konce ledna, kdy se pomalu začne chystat nová kolekce. „Všechno záleží na tom, jak rychle se vyprodají zásoby ve velkoskladu," dodala Urbanová.

Někde povánoční slevy zatím vůbec neřeší. „Výprodeje děláme spíše sezónní a to dvakrát do roka. Klasické povánoční zatím nemáme, průběžně jsou však slevy na různé lyžařské sety," vysvětlil prodavač kroměřížského obchodu se zimním vybavením Petr Straka. Možná podle něj přijde nějaký ten širší výprodej po Novém roce, ale v nejbližších dnech to prý nebude.

„Teprve na podzim skončil letní výprodej, který se nesl ve znamení jedna plus jedna věc zdarma," podotkl Straka.

Obdobnou slevovou akci očekává i na jaře. „Větší slevy lyží a podobného vybavení přijdou, až skončí zimní sezona," dodal Straka.

První výprodejové dny zatím v regionu do obchodů lidi příliš nenalákaly. „Povánoční výprodej začal 27 prosince, ale zatím ještě moc zákazníků nechodí. Možná se to víc rozjede v lednu," míní prodavačka v obchodě se sportovním oblečením v kroměřížské Vodní ulici Nikol Šandová.

Slevy se podle ní pohybují od dvaceti do padesáti procent. „Máme ještě i zlevněné zboží, které se neprodalo před Vánocemi, a u toho je sleva vyšší,"vysvětluje Šandová.

Lidé podle ní za slevami chodí už prakticky standardně. „Předpokládám, že výprodej jich v lednu určitě zase hodně přiláká," dodala prodavačka.

Někteří zákazníci ovšem na povánoční slevy vysloveně čekají. „Ve výprodejích nakupuji ráda, dokonce tak zpětně řeším i některé dárky," netajila se třeba studentka Karolína Poláková.

Platit za věci o několik stovek víc je podle ní zbytečné. „Přijde mi hloupé koupit něco o polovinu dražší, jen aby to bylo pod stromečkem, když to za dva dny můžu koupit levněji a za stejnou sumu tak nakoupím věcí daleko víc," vysvětlila studentka.

Pod stromeček prý nakupuje maličkosti, jen tak pro radost, a na pravé nákupní žně vyráží až v lednu.

„Během ledna tak řeším hlavně ty větší dárky, jako je elektronika a oblečení. I mí blízcí to vidí stejně, takže pak nakupujeme všichni spolu, hromadně," dodala s úsměvem.

Na druhou stranu mnozí lidé slevy a výprodeje naopak vůbec neřeší. „Slevy mě nijak nelákají, a už vůbec mě nelákají ty davy lidí, kteří za slevami právě do obchodů míří," poznamenala za všechny Karolína Minaříková.