„Vyhrocená situace to žádá. Cest, jak se do pomoci zapojit, je celá řada. My jsme vybrali možnost pomoci prostřednictvím krajské potravinové banky. Uspořádali jsme sbírku, která je průběžná a stále ještě trvá. Pomoc shromažďujeme v kulturním domě,“ přiblížil starosta Prlova Jaromír Kratina.

První várku pomoci odváželi prlovští dobrovolní hasiči do centrální skladu v Otrokovicích v polovině března.

„Nashromážděné věci jsme vážili na naší staré poštovní váze. Bylo to 265 kilogramů potravin a 88 kilogramů drogerie. Všem, kteří se do sbírky zapojili, případně se ještě zapojí, patří velké poděkování,“ dodal starosta.

Ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Ilustrační foto
Pro ubytování uprchlíků vyčlenil kraj tři stovky nových míst

SBÍRKY POMOHLY USTÁT POČÁTEK KRIZE

Prlov není zdaleka jednou vesnicí, která sbírkou vypomohla krajské potravinové bance. Podobnou cestu zvolila i řada jiných obcí či měst, také jednotlivci či soukromé firmy.

Podle ředitelky Potravinové banky Zlínského kraje (PBZK) Venduly Kovářové byly právě tyto sbírky v počátečních dnech uprchlické krize zcela zásadní pomocí.

„V týdnu před vypuknutím této krize byl náš sklad téměř prázdný. Připravovali jsme se na každoroční jarní Sbírku potravin, která teprve proběhne. S příchodem uprchlíku do kraje samozřejmě mnohonásobně vzrostla poptávka po potravinách a drogerii,“ přiblížila Kovářová.

Na možný příliv uprchlíků do kraje bylo třeba hned reagovat. Banka tedy prostřednictvím hejtmana kraje vyzvala zástupce obcí a měst, aby zorganizovali sbírky potravin a drogerie.

„Už první poptávky jsme byli tak schopni pokrýt právě ze sbírek, které pro nás byly hojně pořádány napříč celým krajem. Bez potravin a drogerie, které darovali občané, by pro nás nebylo možné situaci zvládnout,“ netají ředitelka.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině ve Zlíně
Jsem ráda, že jsem pomohla, říká o ubytování uprchlíků dobrovolnice z Fryštáku

SOLIDARITA ČASEM POKLESLA

Následně se na PBZK začali obracet i místní producenti potravin, což také zvýšilo potřebné zásoby a možnosti.

„V tuto chvíli však solidarita obyvatel značně klesla a sbírky téměř nikdo nepořádá. Dalo by se říci, že svážíme zboží, případně nám organizátoři dováží poslední dobíhající sbírky. V některých obchodních řetězcích sbírky běží stále. Pokusíme se, dle toho, jak se bude vyvíjet situace, opět oslovit možné organizátory,“ řekla Kovářová.

PBZK přijímá pouze potraviny a drogerii. Jiné nabídky materiální pomoci její pracovníci přesměrovávají na patřičné organizace.

Poptávané komodity zůstávají víceméně pořád stejné.

„Jedná se o dětské přesnídávky, konzervy, paštiky, mléko, sunary, balené vody a jiné. Z drogerie je největší poptávka po kartáčcích, pastě, toaletním papíru, vlhčených ubrouscích, plenách a podobně,“ vyjmenovala Vendula Kovářová.

BANKA ZÁSOBUJE I KRAJSKÉ UPRCHLICKÉ CENTRUM

Krajská potravinová banka dodává potraviny a drogerii jen organizacím, s nimiž má uzavřenou smlouvu. Jsou to sociální organizace, města, obce a farnosti.

„Nebráníme se uzavírání nových smluv a prozatím vycházíme vstříc všem žádostem. Potraviny však nevydáváme jednotlivcům,“ uvedla Kovářová s tím, že s odběrateli jsou pracovníci banky stále ve spojení a snaží se dle možností vyhovět požadavkům. „Mimo jiné prostřednictvím odběratelských organizací částečně zásobíme Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které zřizuje Zlínský kraj,“ doplnila ředitelka.

Ilustrační foto
Rozhodnutí opustit rodinu bylo strašně těžké, říká mladá Ukrajinka

ZÁSOBY NA TŘI TÝDNY

Určit, jak dlouho zásoby potravinové bance vydrží, je podle Venduly Kovářové obtížné. Záleží také na počtu uprchlíků, kteří přijdou do kraje, kolik jich zde zůstane, jak dlouho budou potřebovat pomoc či jak se rychle integrují.

„Pokud zkusím zcela zhruba situaci odhadnout, tak zásoby odhaduji na tři týdny. Proto apelujeme na odběratele a zájemce o potraviny, ať využijí možnosti odebírat neprodejné pečivo, ovoce a zeleninu z obchodů, se kterými spolupracujeme,“ vyzvala Kovářová.

NENÍ DOBA NA PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI

Posláním potravinových bank je totiž nejen bojovat proti hladu, ale také bojovat proti plýtvání potravinami. „Trváme na tom, aby tyto možné zdroje poživatelných potravin byly využity v maximální míře, a to především v této nelehké situaci. Nyní si opravdu nemůžeme dovolit potravinami plýtvat a musíme využít to, co je nám nabízeno,“ zdůrazňuje ředitelka.

Potravinová banka také dál pomáhá i dalším potřebným, nejen uprchlíkům.

„Naše možnosti jsou však omezené. Dary, které dostáváme, máme striktně rozdělené podle přání dárců. To znamená, že potraviny a drogerie darovaná pro uprchlíky jde výlučně jim a zbylé potraviny jdou potřebným po celém kraji. Opravdu nastala situace, že jsme měli potraviny pouze pro uprchlíky. Tohle nám však pomohli vyřešit místní producenti, kteří nám darovali potraviny také pro naše ‚běžné‘ klienty,“ uzavřela Vendula Kovářová.