Tento letos poslední závod spolu se zamykáním řeky Moravy pořádal Vodácký klub Kvasice. Ten ve své novodobé podobě v obci působí tři roky. Za tu dobu se jim podařilo vybudovat loděnici a potřebné zázemí pro společné setkávání a vedení vodáckého kroužku.

„Děti mají velký zájem, máme jich tu přes dvacet, podporu máme také ve starých kmetech, kteří nás kdysi před dvaceti lety do vodáctví zasvěcovali," usmál se předseda Vodáckého klubu Radek Kahaja. Hlavně pro děti, tak v sobotu uspořádali závod na kánoích a slavnost zamykání řeky.

„Chtěli jsme nějak začít s dětmi závodit, protože už je to občas nebaví se jen tak učit jezdit," vysvětlil Radek Kahaja. Zamykání Moravy je už dlouholetou tradicí, kdy se loučí vodáci s řekou, dává se do klidu, spát.

„Opravdu to dodržujeme, že na řece přes zimu nejezdíme," potvrdil předseda. Přes zimu tak děti ve vodáckém kroužku hlavně trénují fyzickou kondici v tělocvičně a odpočívají. Pravidelné setkávání v loděnici je ale samozřejmostí.

„Chodíme také na procházky do lesa a hlavně se připravujeme na neckyádu," prozradil Radek Kahaja.

O pohár se ale utkaly nejenom děti , le také dospělí. Sedm dětských posádek se na čas utkalo asi na dvousetmetrové trati.

„Dospělých posádek máme osm. Ty pojedou vždycky dvě proti sobě žlutá a červená," upřesnila organizátorka Zuzana Vojteková. Nejmladším účastníkem byl teprve desetiletý člen tamního vodáckého kroužku Vojta. Svými staršími soupeři se nenechal zahanbit, jeho tým tak získal speciální cenu pro nejmladší posádku. V dětské kategorii se vítězi stali Tomáš Kahaja a Martin Opravil.

„Tak trochu jsme to čekali, protože jsme tu mezi děckama nejstarší, ale i tak máme velkou radost," prozradil Martin Opravil.

Mezi dospěláky vyhráli Radek Kahaja se Zuzanou Vojtekovou.

Odpoledne areál loděnice patřil hlavně dětem a zamknout Moravu zlatým klíčkem přišel také vodník.