O odchodu nynějšího starosty a svého stranického kolegy Zdeňka Janalíka se dozvěděl přibližně přede dvěma měsíci, proč se takto rozhodl, prý Svoboda nepátrá a stávajícího starostu respektuje.

„V určitém okamžiku přišel pan Janalík sám s tímto rozhodnutím, které vyplynulo ze situace. Měl pro ně svůj důvod. Dobře jej znám a vím, že je zodpovědný člověk a funkci starosty dělal rád a šel do ní s obrovským nasazením," řekl včera Deníku Svoboda.

Někteří voliči mohou považovat Janalíkův odchod v polovině volebního období za nepříliš férový, podle Svobody ale člověk musí být do situace zasvěcen, aby všemu porozuměl.

„Nikdo by jej neměl jen tak soudit. Já mu to za zlé rozhodně nemám, rozumím mu," tvrdí Svoboda.

Zda bude do funkce starosty opravdu zvolen, zůstává stále ještě otázkou. Zodpoví ji zasedání holešovského zastupitelstva, které se koná příští pondělí. Podle dostupných informací má však Svoboda křeslo prakticky jisté, o žádných protikandidátech se nemluví.

„Nevím, jestli budu zvolen, nedělám z toho žádné drama. O tuto funkci jsem nežádal ani neusiloval. Vyplynulo to, řekl bych, z politické matematiky. Starostou musí být člen zastupitelstva, a ODS tady volby vyhrála, takže jde o zcela logický postup," míní Svoboda.

Podle něj takto rozdané karty respektují jak koaliční partneři, tak opozice. On sám se prý snaží k věci přistupovat zodpovědně a stejné jednání čeká i od svých kolegů.

„Může se stát, že někdo ještě navrhne dalšího kandidáta a může to být klidně člověk z našich řad, to se vyloučit nedá. To, že opozice nebude pro našeho kandidáta, je logické. Ale respektuji to," konstatoval poslanec.

V případě jeho zvolení nečekají nejspíš obyvatele Holešova žádné zásadní změny. Vedení města podle Svobody fungovalo dobře a pracovalo jako tým, zda by uznal za vhodné učinit změny, se prý ukáže až po čase.

Určitě však prý nepůjde o žádný revoluční převrat, Svoboda plánuje pokračovat v zaběhnutém systému nynějšího starosty. Zdeněk Janalík je pro něj mimořádně respektovanou osobností a je těžké po něm nastoupit do funkce .

Až čas podle Svobody ukáže, jak zvládne všechny své funkce při pracovním vytížení. Hájí se ale tím, že nepatří k lidem, kterým o půl čtvrté automaticky končí pracovní doba.

„Je jasné, že to nebude jednoduché, ale za těch dvacet let už jsem zvyklý pracovat minimálně dvanáct hodin denně a soboty ani neděle mi nikdy nedělaly problém. Nemám z toho obavu. Podnikání je moje privátní záležitost, jestli firmu zavřu, prodám nebo se jí budu věnovat méně, je už jen moje věc," konstatoval pro Deník Svoboda.

V případě zvolení starostou bude prý na radnici lidem k dispozici každé pondělí i jako poslanec, stejně jako tomu bylo doposud. Počítá ale i s jistými změnami.

„Předpokládám, že budu muset nastavit systém po dohodě s místostarosty a s vedoucími odboru, kdy budeme v permanentním kontaktu, tak aby vše fungovalo. Pokud bych zjistil, že vedení města nezvládám, tak nemám problém funkci posunout na někoho jiného. To však jen v krajním případě," upozornil Svoboda.

Zda ho funkce starosty bude zajímat i pro další volební období, zatím prozradit nechce. „To, že ODS půjde za dva roky znovu do voleb, je jasné, ale kdo bude lídrem, to zůstává otázkou. Nemohu vyloučit, že to budu já, ale stejně tak nemohu vyloučit, že to bude někdo úplně jiný," krčí rameny poslanec s tím, že v Holešově má spoustu mladších stranických kolegů, které se snaží zapojit do politiky.

A co vnímá jako největší problémy města? Kromě běžných provozních věcí, jako jsou cesty, chodníky, veřejné osvětlení, kanalizace, budova zámku a další, je podle něj největší svízelí pro obyvatele Holešova pracovní uplatnění.

Poslanec ale věří, že situaci zlepší holešovská průmyslová zóna. „Jakmile se vyřeší některé záležitosti týkající se ekologie, poplatky vynětí ze zemědělské půdy a další neodkladné věci, bude zóna pro Holešov a okolí zajímavou záležitostí a všem přinese spoustu nových možností," tvrdí Svoboda.

Přiznává tím, že pracovní příležitosti jsou na Holešovsku momentálně značně omezené. „Zóna je momentálně v polospánku, intenzivně bych se tomuto problému chtěl věnovat a pomoci to vyřešit," uzavřel pravděpodobný nový holešovský starosta.