Pomník vznikl na počest těm, kdo byli v padesátých letech minulého století internováni pro své politické přesvědčení, jež bylo nepohodlné z nejrůznějších důvodů tehdejšímu totalitnímu režimu.

„Byli mezi nimi například potomci továrníků, statkářů a také řada duchovních a řeholníků. Tvrdý pracovní režim, zejména v dolech na Ostravsku, se některým stal osudným," připomněla Helena Mráčková z tiskového odboru krajského úřadu ve Zlíně. Vzhledem k tomu, že mnozí pamětníci se už dneška nedožili, přítomní nejprve uctili památku všech bývalých členů PTP minutou ticha.

Plastiku vytvořila sochařka Otilie Demelová Šuterová

„Jeví se jako zcela absurdní, že jen několik let po osvobození a skončení válečných útrap byly tisíce lidí nuceny pracovat ve velmi těžkých podmínkách jen proto, že byli pevní ve své víře, ve svém přesvědčení a ve svých názorech," poznamenal krajský hejtman Stanislav Mišák.

Ten se akce účastnil společně se starostkou Kroměříže Danielou Hebnarovou a senátorem Milošem Malým.

Autorkou plastiky nazvané Přesvědčení je akademická sochařka Otilie Demelová Šuterová.

„Pro nás má tento artefakt hluboký smysl. Je v něm něco jako žaloba i žalost. Mezi námi bylo i hodně duchovních a v době, kdy jsme mohli reálně počítat s fyzickou likvidací, jsme se spolu s nimi ustavičně modlili. Je to jako kdyby naše úpěnlivé prosby prorazily nebesa a ta se nad námi smilovala," konstatoval Bohumír Dufek, předseda Moravskoslezského svazu Vojenských táborů nucených prací Pomocných technických praporů.

Zpravodajové deníku