Obec Nítkovice

- dříve se jmenovala Nětkovice, od roku 1360 ale převládla současná forma.

- do roku 1866 čítala obec pouze sedmasedmdesát domovních čísel

- v roce 1928 dělníci vybudovali silnici, která obec spojila s okresní silnicí. Nítkovicím se nevyhnuly strasti druhé světové války, a to hlavně na jaře 1945, kdy se její obyvatelé ocitli blízko fronty a dokonce zažili nálet neznámého letadla, které shodilo čtyři pumy. Ty naštěstí dopadly těsně za osadu a nezpůsobily žádnou škodu. Dalším milníkem byl rok 1949, kdy byl v obci zahájen telefonní provoz, a rok 1951, kdy skončila stavba Kulturního domu. 

Obec Mrlínek

-  dříve zvaná Mrlín, je poprvé zmíněna v listině z roku 1301. Původně vedle sebe stály dvě vesnice Dolní a Horní Mrlín. Horní Mrlín ale zanikl za česko-uherských válek a nikdy už nebyl obnoven. Obec je známá tím, že se zde má nacházet střed země. To vychází z pověsti „Jak v Mrlínku mazali Zemskou osu“, kterou zaznamenal správce místní školy František Marecký v kronice, která byla psána od roku 1927. Tuto pověst si místní připomínají například prostřednictvím fotbalového turnaje s dlouholetou tradicí O pohár Zemské osy.

- škola byla v obci postavena koncem 19. století. Nechyběla jí zahrádka a dvůr, mezi nimi se nacházela tělocvična s bradly, hrazdou, kladinou nebo šplhadly. O veškeré vybavení tělocvičny se přitom postarali místní obyvatelé. Žáci pod vedením pana řídícího Františka Mareckého utvořili kapelu. Ve škole fungoval i divadelní kroužek, v němž se hrálo jak běžné, tak loutkové divadlo

- v r oce 1930 byl v obci vybudován vodovod. Hřbitov byl v obci zřízen teprve v letech 1940 1941 na vyvýšeném místě při hlavní silnici. Pozemek pro stavbu byl zanesen do knihy už o dva roky dříve. Do té doby se pohřbívalo v nedalekém Loukově, zřízením hřbitova se ale uskutečnila dávná touha místních, aby mohli být pochováni v rodné zemi. Vedoucím stavby byl Josef Zlámalík, výstavbu financovala obec za spoluúčasti obyvatel.