„Cystická fibróza je dědičně podmíněné onemocnění, které postihuje zejména dýchací a trávicí ústrojí, ale i některé další orgány. Nemoc není nakažlivá, člověk se s ní narodí. Cystická fibróza je ale zatím stále nevyléčitelnou nemocí,“ vysvětlují pořadatelé čtvrteční akce.

Onemocnění je způsobeno špatným přenosem solí přes buněčnou membránu. Pot nemocných dětí tak obsahuje pětkrát více soli než u těch zdravých – odtud tedy termín „slané děti“.

Ilustrační foto
Školkou povinné děti? Radnice na Kroměřížsku je musí hledat

Účastí na akci mohou lidé zítra pomoci nemocným dětem, sportem pak ale samozřejmě také sami sobě. Zapotřebí je pouze sportovní oblečení, hůlky k nordic walkingu pořadatelé zapůjčí na základě registrace. Budou také přítomni lektoři tohoto sportu, kteří zájemce seznámí s technikou chůze, na výběr je ze dvou tras o délce 5 a 15 kilometrů.

„Trasy si můžete projít v rámci stokorunového startovného, které bude darováno Samuelu Pavlíčkovi. Na akci můžete přispět také částkou čtyři sta korun, za kterou dostanete funkční tričko s nápisem Potíme se za slané děti. Peníze pak poputují na podporu dětem s cystickou fibrózou, konkrétně do klubu CF Praha Motol,“ řekla za organizátory Michaela Šandová.

V rámci dne otevřených dveří Nemocnice Milosrdných sester sv. Vincence de Paul byli návštěvníkům k dispozici i pracovníci nemocnice, personál přitom tvoří jak lékaři a zdravotní sestry, tak i řádové sestry z kroměřížského  kláštera.
Nemocnice Milosrdných sester nabídla zájemcům komentované prohlídky

 Pochod je určen pro jednotlivce, studenty a družstva základních škol, mohou si je projít i rodiny s dětmi a kočárky. Připravena bude řada zajímavých cen, tombola, občerstvení a program pro děti, který zajistí Studio Kamarád.

Hlavní stanoviště se bude nacházet na pískovém plácku pod zámkem, kde je i start a cíl obou tras.

Samík a jeho život s nemocí

Samík je šestiletý chlapeček trpící nevyléčitelným onemocněním zvaným cystická fibróza: polovina takto nemocných u nás se dnes dožívá pouze 35 let. Samík se i přes časovou náročnost, disciplínu a hygienické omezení , které sebou léčba přináší, snaží vést běžný život. Díky projektu by pořadatelé rádi získali prostředky na dechové pomůcky (inhalátor), náhradní díly na ně, vitamíny a především pobyt u moře, který má velmi příznivý vliv na chlapcův zdravotní stav.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU