Zatímco nemocnice v kraji tak evidují oproti minulému týdnu více pacientů s nemocí covid-19 a potýkají se stále s nedostatkem zdravotníků, sociální zařízení trápí nárůst nakažených mezi zaměstnanci.

Na covidových stanicích čtyř nemocnic v kraji přibyly za uplynulý týden bezmála čtyři desítky pozitivních pacientů.

 „Aktuálně je na standardních lůžkách s kyslíkem hospitalizováno 217 pacientů a dalších 37 pacientů s koronavirem potřebuje intenzivní péči,“ vyčíslil mluvčí nemocnic Egon Havrlant.

Ilustrační foto
Antigenní testy? V nemocnicích nově i pro samoplátce

Jak po čtvrtečním videokonferenčním jednání Krizového štábu Zlínského kraje informoval krajský hejtman Radim Holiš, v provozu nemocnic také stále chybějí více než čtyři stovky zdravotníků. Na další rušení stanic s lůžky vyčleněnými pro covidovou péči podle něj v žádné nemocnici nyní nedojde.

„Musíme být stále připraveni na případný nárůst počtu covidových pacientů,“ upozornil hejtman.

Zvýšený výskyt onemocnění covid-19 zaznamenali také poskytovatelé sociálních služeb.

„Zejména mezi zaměstnanci došlo k nárůstu počtu nakažených, ale zatím situaci zvládají. Horší je to s testováním návštěvníků. Většina poskytovatelů sociálních služeb nemá dostatek personálu, který by zájemce o návštěvu otestoval. Zdravotníci poskytují péči klientům sociálního zařízení a dál také opakovaně testují personál,“ řekla statutární náměstkyně Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast.

  

Lidé, kteří chtějí navštívit své blízké v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních, mohou antigenní test podstoupit na určených odběrových místech nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži.

Je ale nutné se předem objednat, cena za antigenní test činí 350 korun. Od minulého týdne přibylo k odběrové činnosti nemocnic antigenní testování pedagogů, příští pátek spustí nemocnice antigenní testy zdarma také pro zájemce z řad veřejnosti.

doc. MUDr. Tomáš Gabrhelík, Ph.D. - ARIM KNTB
S koronavirem se naučíme žít, říká zlínský primář. Věří, že pomůže proočkovanost

Pátý stupeň

Zlínský kraj má v indexu rizika v protiepidemickém systému (PES) tři okresy v nejvyšším, tedy pátém stupni.

Zlínsko - 79 bodů, Kroměřížsko - 85 bodů a Uherskohradišťsko - 81 bodů. 

Valašsko odpovídá čtvrtému stupni se 74 body.