„Už ve statistikách z minulých měsíců, které pravidelně uveřejňuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, bylo zřejmé, že nezaměstnanost v předchozím měsíci za kraj klesla. S ohledem na předchozí roky, lze v létě opět očekávat snížená čísla počtu nezaměstnaných," řekl včera Deníku ředitel kroměřížského úřadu práce Karel Smíšek.

Potvrdil také, že nejkritičtějšími oblastmi na Kroměřížsku stále zůstává Koryčansko a Morkovicko.

Například Koryčany procházejí podle starosty Zdeňka Šmely krizí už delší dobu. „Je způsobena pádem nábytkářské firmy Koryna, která poskytovala práci místním. Nyní zaměstnává asi sto třicet lidí. Doufám, že se situace zlepší s přicházejícím létem, kdy nám pomůže turistický ruch ," dodal Šmela.

Složitá situace je podle starosty Pavla Horáka také v Morkovicích. „Máme zde dlouhodobě vysokou nezaměstnanost. Je to dáno špatnou dostupností do větších měst, ostatně i větší města, jako jsou Kroměříž nebo Vyškov, se s těmito problémy také potýkají," říká starosta.

Lépe než některé obce na Kroměřížsku jsou na tom podle tamního starosty Martina Drkuly ve Zdounkách, ideální to ale samozřejmě není. „Loni touto dobou se v obci a jejím okolí pohybovala nezaměstnanost kolem třinácti až čtrnácti procent, letos je situace špatná všude. Velký nárůst lidí bez práce byl způsoben také zrušením místního velkého podniku Lacrum," poznamenal Drkula.

Situace kolem Lacrumu je podobná jako v případě koryčanské Koryny. „Byla v něm zaměstnána spousta místních obyvatel. Naší výhodou ale je, že nedaleko máme Kroměříž, kam lidé nejčastěji dojíždí za prací," zmínil starosta.

V celé České republice hledalo v březnu práci 530 tisíc lidí, k dispozici přitom bylo 39 906 volných pracovních míst. Přesnou statistiku za duben v jednotlivých regionech včetně Kroměřížska plánují úřady práce zveřejnit právě dnes.

SOŇA LIČKOVÁ