„Proběhlo zatím pouze jedno jednání k této věci, na kterém byl zástupce města vyzván, aby vedení VUT dodal materiály s podrobnějšími informacemi a požadavky na Vysoké učení technické v Brně. Tento materiál dosud nedorazil, tudíž žádné další jednání se neuskutečnilo,“ upozornila mluvčí VUT Radana Kolčavová.

Dokud podle ní univerzita nezíská požadované podklady, nemůže k věci zaujmout stanovisko.

„Je tudíž předčasné hovořit o tom, že by s definitivní platností vznikla v Kroměříži pobočka VUT,“ dodala mluvčí.
Fakt, že mezi VUT a městem došlo k jistému nedorozumění ohledně prezentace prvního společného setkání, připustil i mluvčí radnice Jan Vondrášek.

„Každý z účastníků schůzky si výsledek bohužel interpretoval trochu jinak,“ vysvětlil. Místostarosta Pavel Motyčka nicméně po setkání s rektorem Petrem Štěpánkem už jednal v Kroměříži se zainteresovanými subjekty o podmínkách a požadavcích případné spolupráce.

Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži má partnerství s diplomatickou školou v Izraeli. Studenti díky němu spolupracují na dálku na předem určených tématech a poté se vzájemně navštíví, aby projekt hodnotili a vzájemně poznávali místní tradice a kulturu.
Studenti Arcibiskupského gymnázia poznávají díky projektu Izrael

„Nedorozumění nás velmi mrzí. Věříme, že nenaruší korektní vztahy mezi Kroměříží a VUT Brno,“ ujistil Pavel Motyčka.

V Kroměříži zatím nabízel bakalářské vzdělání Evropský polytechnický institut z Kunovic, který využíval prostory v bývalém posádkovém domě armády v někdejších Žižkových kasárnách.

„V tomto akademickém roce však výuka v Kroměříži neprobíhá,“ připomněl mluvčí kroměřížské radnice.

Bakalářské vzdělání tak ve městě poskytuje jen Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská Kroměříž, která ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně realizuje studijní program Chemie a technologie potravin.

Záměr na případné zřízení pobočky VUT podporují také kroměřížské firmy, kterým odborníci s technickým vzděláním scházejí.

„Absolventi středních škol, kteří chtějí studovat technické obory, musejí jinam. V Brně či Praze potom zůstávají a kvalifikovaná pracovní síla pak chybí v Kroměříži i v celém kraji,“ upozornil Pavel Motyčka.

Ilustrační foto.
Machinace městskými s byty? Kroměřížská radnice se hájí proti fámám

Zástupci radnice, firem, ředitelů středních škol, úřadu práce, svazu průmyslu a dopravy a hospodářské komory se podle něj shodli, že kromě strojírenských oborů by bylo vhodné přibrat i elektrotechniku a informační technologie.

Existují už i varianty pro budoucí sídlo pobočky brněnské univerzity a podporu záměru vyjádřil podle radnice také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Naší představou je vytvořit memorandum o spolupráci, které bude moci projít zastupitelstvem města i kraje. Nebylo by špatné, kdyby firmy a školy k němu napsaly, co by do projektu mohly přinést,“ dodal kroměřížský místostarosta.

Podle Richarda Koubka ze Svazu průmyslu a dopravy České republiky by to byl pro vysokou školu významný signál, že partneři jsou ochotni projekt podpořit.