Vždy ho prý lákala místa, kam nejezdí turisti ve velkém. Do netradičních destinací začal cestovat nejprve s manželkou. „Později jsme to zakomponovali i do nabídky cestovní kanceláře, takže můj koníček je zároveň i mou prací," podotýká Křetinský.

Po návratu z expedice na indickou horu Stock Kangri ho teď nejvíce prý láká severní část jižní Ameriky. „Chystám se do Bolívie a Peru. Hlavně proto, že jsem tam ještě nebyl. A taky jsou tam hory, což je vždycky taková nutná podmínka," vysvětlil cestovatel.

Která země jej nejvíce okouzlila a kam by se rád ještě vrátil? Neváhá s odpovědí ani minutu. „Jednoznačně Nepál," tvrdí odhodlaně.

Jsou tam totiž hory a to ne ledajaké: rovnou Himaláje, největší a podle něj i nejkrásnější. „Je to také tím, jací jsou tam lidé. Chudí a nezkažení civilizací. Je tam i levně, takže tam člověk může bezstarostně pobývat delší dobu, aniž by ho to finančně zruinovalo," upozorňuje zcestovalý Kroměřížan.

Je totiž podle něj dobré poznat chudobu. „Když se člověk vrátí domů, váží si pak toho co má," podotkl milovník velehor. Naopak, jak sám přiznává, trošku ho zklamala Chile. „Čekal jsem spíš něco takového, co teď doufám najdu v Peru," usmívá se.

Nejlákavější jsou pro něj na cestování kromě obligátních hor, výhledů a kultury především výkony. „Člověk musí zvládnout náročnou trasu, s velkým batohem, omezeným množstvím jídla a vybavení," vysvětluje cestovatel.

Kromě své vlastní kanceláře pracuje i jako průvodce pro outdorovou cestovku z Brna. „Začínal jsem jako pomocník kamaráda, který tam průvodcoval. Tak nějak jsem se jim zalíbil a už si mě nechali," líčí Křetinský.

Na cesty se vydává většinou na tři týdny, což je prý optimální. „Vždycky počítám něco na cestu, pak s nějakou rezervou kdyby náhodou, a aspoň dva týdny na poznání daného místa," vypočítával cestovatel.

Po třech týdnech se prý ale už člověk domů i docela těší. „To ovšem vydrží jen prvních pár minut. Chvíli jen tak hledíte do monitoru a pak už začnete zase plánovat, kam vyrazíte. Prostě vám to chybí," uzavírá Křetinský.

VENDULA PUDELKOVÁ