Pneuservisy už pomalu hlásí plný stav. Dopolední termíny jsou zpravidla již vyčerpané až do prvního týdne v listopadu. Většinou jsou vyblokované firmami či leasingovými společnostmi.

„Řeknu to upřímně, až do konce měsíce je narváno,“ přiznal Lubor Kundera z Holešova. Podobně jsou na tom i ve First Stopu v Kroměříži. „Následujících 14 dnů máme již většinu zaplněné,“ sdělil tamější mechanik Roman Horák. Zatímco někde se tedy čekací doba protáhne až na dva týdny, najdou se ještě servisy, kde berou zájemce do pár dnů.

Spokojený starosta Jaroslav Němec zvítězil v letošních volbách a jedná o vzniku nové koalice.
Tentokrát bez lidovců? V Kroměříži se rýsuje čtyřkoalice

„Nemůžu říct, že bychom zatím nevěděli, kam dřív skočit. Sice se nám zákazníci začínají ozývat, ale není to úplně plné,“ potvrdil Petr Hasoň z Autoservisu Ševčík v Kroměříži. Podobná situace panuje také v holešovském Koltico, s.r.o.

„Lidé zatím neblbnou. Je ještě dost volných termínů. Je to jako se vším. Jsou řidiči, kteří chtějí mít raději vše dopředu zařízené, ale jsou tací, kteří budou čekat na poslední chvíli,“ svěřili se se svými zkušenostmi v Koltico, s.r.o. I servisy, kde přezouvají téměř „na počkání“ se však mohou rychle zaplnit, pokud se změní počasí.

PROTEKTORY PRODEJCI NEDOPORUČUJÍ

Pracovníci servisů upozorňují, aby si lidé před návštěvou pneuservisu raději zkontrolovali hloubku dezénu a kvalitu. „Špatný vzorek je nejčastějším problémem, se kterým se setkáváme. Musíme pak zákazníky upozornit, že gumy, které si přivezli, nevyhovují zákonu,“ sdělil své zkušenosti Petr Hasoň z Autoservisu Ševčík v Kroměříži. Lidé mnohdy přijíždějí také s pneumatikami, které jsou ve špatném technickém stavu. Miroslav Fuksa z pneuservisu v Holešově odrazuje majitele od koupě protektorů a čínských výrobků.

Řemeslníci Antonín Hajda (ve vestě) a Radek Machala (v modrém) z Ratiboře opravují v Oznici odchytovou klec na toulavého medvěda. Asistuje také starosta obce Oznice Martin Gerža (vlevo). Klec byla přivezena ze Slovenska z oblasti Malé Fatry.
Klec na medvěda je připravená v Oznici, odborníci rozhodnou, kam ji umístit

„Při výběru nových kusů gum by se měli všichni raději vyhnout protektorům a Číně. Myslím, že to nestojí za případné problémy,“ doporučil Fuksa. Pavel Záruba, majitel pneuservisu v Kroměříži, by však čínské gumy nezavrhoval.

„Mám v nabídce odzkoušenou značku, která patří přímo pod vyhlášeného a světově uznávaného výrobce Hankook. Prodáváme ji už pět let a nemohu říct nic špatného. Samozřejmě, kvůli poptávce, jsou na skladu i protektory. Než však riskovat odloupnutí dezénu a podobné problémy, raději zákazníkům nabídnu právě onu čínskou gumu,“ nechal se slyšet Záruba. Podle něj jsou v poslední době víc a víc oblíbená zimní kola větších rozměrů – 16, 17, 18 palců.

„Musím znovu upozornit všechny řidiče, aby si po 50 ujetých kilometrech na přezutých zimních pneumatikách zkontrolovali utažení,“ zdůraznil závěrem Petr Hasoň.

KroměřížPneu Plus, Kroměříž:
přezutí 884,-
uskladnění: 105,-/měsíc

Pneuservis Záruba
přezutí: do 750,-
uskladnění: 80,-/měsíc

Autoservis Ševčík:
přezutí 500,-
uskladnění: není zvykem

HolešovLubor Kundera, pneuservis
přezutí 660,-
uskladnění: 105,-/měsíc

Koltico, s.r.o.
přezutí 720,-
uskladnění: zdarma

Auto Barreto
přezutí 800,-
uskladnění: nenabízejí