„Na Oskole je to doslova k popukání. To takhle v osm večer uspáváte dítě a někdo vám 2. prosince začne pod okny pouštět takzvaný kobereček. Nejenže se lekneme my rodiče, ale dítě z toho další dvě hodiny nespí," neskrývá rozhořčení maminka Markéta Vlková z Kroměříže.

Míní, že by na podobné věci měla pamatovat městská vyhláška.

„Máme je na kdejaké blbosti, ale to, že po desáté večer tady pořád někdo bouchá petardy a ještě to kolikrát hází z okna na ulici, nikoho nezajímá," zlobí se obyvatelka kroměřížského sídliště.

Obdobnou zkušenost má například dvaasedmdesátiletá důchodkyně Zdena Svobodová ze sídliště Zachar.

„Několikrát jsem viděla, jak petarda letí z okna čtvrtého patra a to jsem od toho stála pár metrů. Nejenže to může někomu přistát na hlavě, ale taky to dělá neskutečný randál. Silvestr tady máme už měsíc před Vánocemi," stěžuje si seniorka.

Pokud někdo podobné kousky předvádí po desáté hodině večerní, lze to klasifikovat jako rušení nočního klidu.

„Volali jsme také v minulosti několikrát policisty, ale nic moc nezmůžou. Mladí někam zdrhnou a po sídlišti bych je nehonil ani já. Jenže náš pes z toho opravdu šílí. Pochopím to před Silvestrem, ale na začátku prosince?" krčí rameny dvaapadesátiletý Pavel Jinota z Holešova.

Vyhlášky, které by výslovně zakazovaly manipulovat s ohňostroji či pyrotechnikou, ve městech zatím chybí. Zábavní pyrotechniku ale často zneužívají hlavně mladí lidé.

„Několikrát jsem v obchoďácích viděl, jak si parta dětí vzala jednoho osmnáctiletého, nakoupila desítky raket a ohňostrojů za stovky korun a zvesela odkráčela. Těžko to šli předat domů rodičům," míní například Lukáš Kovalčík z Kroměříže.

Prodej zábavní pyrotechniky mladistvým lze ovšem oznamovat třeba České obchodní inspekci.

„Pokud je nezletilý přistižen na místě, posuzuje se o jakou kategorii se jedná. V případě že je to kategorie druhá a vyšší, případ se oznamuje České obchodní inspekci, pokud se najde prodejce," říká mluvčí kroměřížské radnice Jaroslava Sílešová. Mladé výtržníky pak může čekat kárný výslech policistů ve spolupráci s rodiči.

Hodně lidí si ale spíš stěžuje přímo radnicím, „Volají, ale spíš je to v souvislosti třeba s tím, že někomu vletí petarda na zahradu. Za poslední dva roky jsme ale případ, že by mladiství odpalovali pyrotechniku, neřešili," dodává třeba mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ