Letos se do soutěže přihlásilo 126 vzorků, které soutěžily nejen v tradičních kategoriích maso, mléčný výrobek, pečivo.

„Pro letošní rok jsme je rozšířily o výrobky z jehněčího masa, medu a nápojů a ostatních potravinářských výrobků,“ vysvětlila ředitelka úřadu Agrární komory Zlínského kraje pro okres Zlín Jana Brázdilová.

Porota, složená z řad pracovníků České zemědělské a potravinářské inspekce, Krajské veterinární správy a Krajské hygieny, včetně zástupců Fakulty technologické zlínské Univerzity Tomáše Bati, nakonec rozdala třiatřicet cen.

„Letos jsme udělili cenu i speciálnímu výrobku. Šlo o dia valašský frgál Valašského pekařství z Velkých Karlovic. Málokdo totiž peče výrobky pro diabetiky, které by navíc byly tak chutné,“ podotkla Brázdilová.

Dodala, že všechny oceněné produkty získaly speciální certifikáty, navíc na něj může výrobce nyní dát i logo, které zákazníkům říká, že to, co si kupuje, patří mezi to nejlepší v kraji.

V kategorii maso například získalo cenu za nejlepší a nejchutnější vepřový stake řeznictví Ritter z Valašských Klobouk.

„Je to můj vlastní recept. Používám jen koření, které si míchám sám, a ne žádné marinády, které přebijí chuť masa,“ prozradil majitel řeznictví Zdeněk Ritter. Ze soutěže odnesl už svou čtvrtou cenu.

„V loňských ročnících to bylo za šunkový salám a například také za domácí slaninu,“ uvedl ještě řezník.

Podle něj se mu Perla Zlínského kraje značně pozitivně podepsala na podnikání.

„Zvýšil se mi prodej o více než polovinu a dokonce už začínám zásobovat i velké supermarkety. Osobně si myslím, že se by každý malý podnikatel do takové soutěž přihlásit. Zviditelní je to a hlavně i lidé si zapamatují, že jim chutnalo ten salám nebo ten koláč a pak už sami tento výrobek vyhledávají,“ mínil Ritter.

Každý soutěžní výrobek pak mohl přijít každý zadarmo ochutnat.

„Tedy, já se tu zamiloval do tlačenky. Byla taková domácí a poctivá. Zcela určitě se po ni v obchodech budu dívat,“ pochvaloval si Jiří Studeník ze Zlína. To zase desetiletá Petra Zvoníčková z Otrokovic přišla na domácí čokoládu.

„Je fakt skvělá. Nejraději mám sice hořkou, ale chutnají mně úplně všechny,“ usmála se školačka a už mlsně pokukovala po dalších kouscích.