„Jedná se o iniciativu, jejímž cílem je podpořit mladé lidi ve věku mezi 15 a 26 lety v činnosti, kterou si sami navrhnou a rozvinou," vysvětlila Jana Rohanová z holešovské radnice.

Podmínkou je, aby daná aktivita přinesla užitek městu, ve kterém žijí. Vybrané projekty si mezi sebou rozdělí finanční injekci v celkové výši 100 tisíc korun: polovinu částky hradí ministerstvo, druhou poskytlo město.

Projekt byl vyhlášen na jaře letošního roku a zhruba v pololetí byly vybrané vítězné iniciativy. V Holešově uspěly celkem tři.

„Momentálně se realizuje projekt Vem a jeď, který byl spuštěn 18. října. Mladí z lidé z Holešova posbírali vyřazená jízdní kola, která opravili a natřeli jednotnou zelenou barvou. Po městě je rozmístěno dvacet takto označených kol, která jsou bezplatně k dispozici všem obyvatelům," podotkla Jana Rohanová.

Druhým projektem, který už funguje, je Klavír ve městě. Několik místních dětí se inspirovalo nápadem dříve realizovaným v jiných městech: sehnali klavír, dohodli jeho nájem, a když hledali kryté ale veřejně přístupné místo, kam ho umístit, vyšlo jim vstříc vedení hypermarketu Tesco a prostor ve vstupu do obchodu poskytlo bezplatně.

„Z peněz projektu se tedy hradí například nájem nástroje, přeprava a ladění. Klavír bude lidem k dispozici až do 2. ledna," dodala Jana Rohanová.

Třetí projekt, který by měl odstartovat o nadcházejícím víkendu, má název Hip-hop jako klíč proti nudě.

„Jedná se o celodenní aktivitu určenou především pro děti a dospívající mládež. Děti se seznámí s prvky tanečních stylů hip- hop a break dance, s technikou grafitti a osvětou z hlediska možností jejího využití v mezích zákona a základy DJingu," uzavřela Jana Rohanová. (hed)