Přestože výnosy z právě proběhlé sklizně by měly výrazně předčit ty loňské, ceny obilovin zůstanou vysoké.
„Vývoj na trhu se dá jen těžko odhadnout. Letos se do něj zřejmě promítne plánovaný menší vývoz obilí z Ameriky a také fakt, že hodnota pšenice byla dlouhodobě nízká,“ přiblížil šéf Okresní agrární komory Kroměříž Milan Hebnar.
Ani on nepochybuje o nepříznivém dopadu na prodejce pečiva.

Do nových cen pečiva živnostníci promítnou nízkou hodnotu pšenice i zvýšení poplatků za energie

„V každém případě se dá předpokládat, že pekaři budou muset jít s cenami svých výrobků nahoru. Těžko říct, jak se k tomu postaví, ale mluví se až o pětadvacetiprocentním zdražování,“ doplnil Hebnar s tím, že kvůli vysokým cenám krmných směsí čeká podobná situace i prodejce masa.
Většina majitelů menších pekařství na Kroměřížsku tvrdí, že by se sami nastavit cenovou laťku neodvážili. Naopak čekají, jak zareagují větší obchodní sítě. „Já zdražení vítám, bohužel se musím ohlížet na supermarkety, které si diktují ceny podle toho, jak chtějí,“ postěžoval si soukromník Lubomír Januš z Bystřice pod Hostýnem. Naráží tak na fakt, že řetězce často v rámci konkurenčního boje prodávají levné pečivo dokonce pod cenou.

„Tomu se já nemůžu rovnat. Opravdu doufám, že co nevidět budeme prodávat rohlíky po deseti korunách a chleba za šedesát. Potom bych teprve mohl svým zaměstnancům platit odpovídající mzdu,“ podotkl s nadsázkou majitel pekařství.

Pekařům dělají starosti i zvyšující se ceny energií. Částku, kterou nakonec zákazník za rohlík nebo chleba zaplatí, podle nich ovlivňují i náklady na nákup pohonných hmot. „Rozhodně musíme rozvážet, bez toho se neobejdeme. Všechno se to nakonec promítne na cenách,“ vysvětlil Januš.
Martin Vávra, který vlastní pekařství ve Zdounkách, se domnívá, že zdražení může být klidně ještě otázka čtvrt roku.

„Mlýn, ze kterého odebírám mouku, má velké sklady. Může trvat klidně tři měsíce, než zásoby vyčerpá,“ sdělil Vávra. Větším marketům se podle něj konkurovat nedá. „Můžete maximálně nabízet jiný produkt a spoléhat na svůj okruh odběratelů,“ myslí si majitel pekařství.

Plánované zdražování by se mělo týkat veškerých pekařských výrobků. „Osobně se domnívám, že víc se to projeví u koláčků a dalšího jemného pečiva. Jeho výroba je totiž podstatně pracnější,“ zakončil Vávra.