Vloni se urodilo jen poskrovnu jablek. Švestek bylo ale naopak hodně, a prý i dobrých do kvasu. Spoustu lidí dělalo podle páleničářů kořalku také z hrušek a mirabelek. Majitelé pálenic ale s napětím očekávají rok letošní. Kvůli počasí i vyšší spotřební dani bude podle nich zřejmě krizový.

Od konce září vyrábí destiláty Pěstitelská pálenice na Frutě v Uherském Brodě. A dosud se její zaměstnanci skoro nezastavili, tvrdí majitel Zdeněk Chvilíček. V pálenici je prý pořád plno.

„Děláme i přes noc, prakticky nonstop až do konce února. Tato sezóna je pro nás hodně úspěšná, asi nejlepší za poslední roky. Bylo hodně švestek i hrušek,“ pochvaloval si Chvilíček.

S velkou úrodou je spokojený také vedoucí pálenice v MorkovicíchSlí­žanech. „Největší nával máme za sebou. Od srpna děláme víkendy i svátky. Zvládali jsme až čtrnáct kotlů denně. Bylo to náročné. Takovou úrodu už dlouho nepamatuji,“ sdělil vedoucí Ladislav Navrátil, který obsloužil během několika měsíců patnáct set zákazníků a vypálil kolem pětatřiceti tisíc litrů stoprocentního lihu. Jak vysvětlil, v průměru na den to vychází přes dvě stě litrů.

O třetinu větší návštěvnost než v jiné roky zaznamenala letos majitelka pálenice v Březnici na Zlínsku Stanislava Chalupová. „Nemůžu si stěžovat. Přestože bylo sucho, úroda byla kvalitní. Myslím, že příští rok bude slabší. Stromy si musejí odpočinout,“ míní Chalupová.

Sníh a vítr dělaly dřevinám problémy

Negativní dopad měly na ovocné dřeviny také silný vítr a sníh, jak upozornil spolumajitel pálenice v Hovězí na Vsetínsku Michal Kovář. „Řada lidí si stěžovala, že mají polámané ovocné sady a budou je muset obnovovat. Ale jsme na to připraveni. Některé roky bývají slabší,“ poznamenal Kovář, který za tuto sezónu vypálil kolem desíti tisíc litrů kořalky.

Narozdíl od ostatních oslovených se ale potýkal s návštěvností nižší. „Vloni jsme s pálením kvasů skončili 28. března, letos už tento týden,“ vysvětlil.

Ty, kteří jsou ochotni pěstovat a sbírat ovoce na vypálení, prý trápí také vyšší spotřební daň.

„Naříkají, že už se pálit pomalu nevyplatí,“ prozradila Stanislava Chalupová z březnické provozovny.

A to prý velmi nahrává černým pálenicím. „Uvidíme, co bude. Ale myslím, že se někteří lidé vrátí k domácímu pálení,“ poznamenal Zdeněk Chvilíček z Uherského Brodu.