Obchodování s realitami se podle makléřů Kroměřížska v regionu stále nehýbe: je tudíž stále čas pro nakupování

„Někde sice ceny rostou, rozhodně ale ne v okrajových regionech s nižší kupní sílou a tam, kde ekonomika nefunguje," míní například Róbert Scholaster, jednatel kroměřížské realitní kanceláře Klíč.

Došlo podle něj sice už k mírnému oživení trhu, to však nezpůsobilo zásadní nárůst cen: ty jsou víceméně stabilní. Nedá se podle něj říct, zda jsou mezi klienty preferovanější byty, nebo domy.

„Zaregistroval jsem sice mírný nárůst poptávky po domech, může to ale být dáno jen shodou okolností, není to dlouhodobý trend," konstatoval jednatel kroměřížské realitky.

Třeba na Bystřicku a Holešovsku jsou podle odborníků pro klienty stále zajímavé domy, ovšem jen pokud se jedná o dobrou lokalitu.

„Z bytů se nejvíce prodávají ty menší. Naopak lidé nemají prakticky vůbec zájem o kvalitní zasíťované pozemky, takže nepřibývá nová výstavba," poznamenal jednatel realitní společnosti Heuréka Martin Havránek.

Někteří agenti čekají, že nárůst cen nemovitostí přece jen přijde, z toho důvodu je podle nich momentálně vhodné nakupovat.

„Příčinou je převis nabídek nad poptávkou a dostupnost hypoték či úvěru s nízkými úrokovými sazbami," vysvětlila Klára Valaská Hons za realitní kancelář Valiskova.cz.

To podle ní vytváří skupinu klientů, kteří už sice neřeší vlastní bydlení, ale využívají dostupnost úvěru k investicím do nemovitostí, přičemž preferují právě nízkonákladové byty.

Realitní makléři na Kroměřížsku se shodují také na přetlaku nebytových prostor: je z čeho vybírat a to má samozřejmě za důsledek pokračující trend v poklesu cen nájmů.

„Týká se to všech nebytových prostor: kanceláří, výrobních hal i skladů. Firmy padají jako mouchy po dešti a prostory se uvolňují, další zájemci přitom také nejsou," dodal Václav Žůrek z kroměřížské kanceláře Reality KM Now.

Nejžádanější lokality v regionu podle realitních makléřů:

Kroměříž: Slovan, Spáčilova, Obvodová, Bělidla, Úprkova, U Rejdiště, Máchova

Holešov: Přílepy

Bystřice pod Hostýnem: Chvalčov