Kvasický ořešák do soutěže nominovala obec, v níž působily významné šlechtické rody: a právě jejich příslušníci se starali o rozkvět lesů, zahrad a parků.

Pravděpodobně za vlády Rottalů (1627–1757) tam vznikla i barokní zahrada, na jejímž místě založil v roce 1790 hrabě Lamberg krajinářský park. Už v této době se stal ořešák součástí základní výsadby, vzrostlý strom vzbuzoval velkou úctu u obyvatel a sklízí obdiv i dnes.

Zkáza, ke které přispěly i povodně, mu hrozila v roce 1997, kdy se park ocitl metr pod hladinou vody. Díky odbornému zásahu se ale ořešák znovu vzkřísil a je nadále neodmyslitelnou ozdobou parku.

Na Kabelkový veletrh Naděje v Kroměříži dostali organizátoři už více, než sedm set kabelek, z toho asi pětistovka půjde k prodeji, takže zájemkyně budou mít určitě z čeho vybírat.
Veletrh nabídne v Kroměříži o víkendu na pět stovek kabelek

„Finance získané anketou by chtěla obec použít k znovuvybudování kapličky, která u stromu v minulosti stála,“ podotkla koordinátorka ankety Andrea Krůpová, která včera strom společně s fotografem Markem Olbrzymkem navštívila, ze vzniklých fotografií pak vznikne putovní výstava.

Pořádající Nadace Partnerství letos obdržela dvaapadesát návrhů na Strom roku a dvanáct z nich porota vybrala do finále. Hlasování startuje 15. června, kdy se na webových stránkách www.stromroku.cz zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování.

Jako každoročně bude moci veřejnost finalisty podpořit zasláním dárcovských SMS nebo zakoupením a podepsáním hlasovacího archu.

Anketa potrvá do 15. září a slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 5. října v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření a nominuje se do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku 2018.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU