Například opoziční zastupitel a předseda místní organizace KDU-ČSL Pavel Karhan vyzval zastupitele k plošnému zákazu hracích přístrojů a vyhlášení referenda, v němž by o problému hlasovali přímo obyvatelé města. Ani s tímto návrhem se však většina zastupitelů neztotožnila. Regulace hazardu ve městě tak stále nedostala jasnou podobu a zastupitelé se hodlají celou věcí zabývat i na svém dalším zasedání.

Do městské kasy přiteklo loni díky hazardu deset milionů korun, radnice z nich podpořila například kulturu nebo sport.

„O tom, zda se s každoročním výpadkem těchto peněz smíříme, by mělo rozhodnout až nově zvolené zastupitelstvo," prohlásil na zasedání starosta města Pavel Svoboda (ODS).
Zastupitelé v diskuzi také upozornili, že zákazem zmíněných zařízení se problém hazardních her nevyřeší. Vyhláška totiž nezakáže například kurzové sázení, které má podle nich mnohdy stejně závažné důsledky jako zmíněné automaty a terminály.

„Hazard se hraje, co je svět světem. Spousta lidí prohrála grunty v kartách, kostky se hrály už ve starém Římě," řekl bývalý starosta a současný radní Zdeněk Janalík (ODS).

Dodal, že plošný zákaz by otevřel cestu černému hazardu. „Výsledkem prohibice v USA bylo to, že se pilo v garážích a moc i peníze tím získala mafie," upozornil Janalík.

S návrhem vyhlášky připraveným vedením města hodlá starosta Pavel Svoboda dál pracovat. „Všichni zastupitelé se vyjádřili jednoznačně v tom smyslu, že regulaci hazardu ve městě podpoří, ale v žádném případě a to mohu říci, jak za koalici, tak za opozici, nechtějí plošný zákaz. Kromě pana Karhana," shrnul starosta.

Lidovecký zastupitel Pavel Karhan bojuje o zákaz hazardu ve městě už od listopadu loňského roku. Spolu s dalšími členy iniciativy Holešov bez hazardu sbírají potřebných dvacet procent podpisů pro možné vyhlášení referenda, kde o osudu hazardu rozhodnou obyvatelé města. K jeho vyhlášení však potřebují nasbírat asi dva tisíce podpisů právoplatných voličů.

„Nyní jich máme asi polovinu," připustil Karhan. Referendum by se podle něj mohlo konat na podzim spolu s komunálními volbami, aby se minimalizovaly jeho náklady.