Lidé z Bystřice pod Hostýnem, kde senátor trávil dětství, mají na věc protichůdné názory

Kromě Okamury, který je úzce spjatý s Bystřicí pod Hostýnem, protože odtud pochází jeho matka, vypadli ze hry ještě ekonom Vladimír Dlouhý a také Jana Bobošíková.

Podle serveru Novinky.cz nasbíral Okamura 63 530 podpisů. Ministerstvo zjistilo, že část lidí, kteří se podepsali, vůbec neexistuje, u záznamu mají napsáno „Občan v evidenci nenalezen: neexistuje nikdo se zapsanými údaji". Okamurovi po odečtení zbylo celkem 35 751 podpisů, což na kandidaturu nestačí.

Rozmyslí se, zda se obrátí na soud

Sám Tomio Okamura se na brífinku, který svolal včera 
v Luhačovicích, ve stručnosti vyjádřil, že si nechá víkend na prostudování rozhodnutí ministerstva, poradí se s právníky a seznámí se všemi stanovisky a v pondělí sdělí, zda se obrátí na soud. Kdyby to udělal, musela by se volba prezidenta odložit. Ohrozit ji ale Okamura nechce.

„Kvůli nějakým margináliím a z egoistických důvodů volbu prezidenta prodlužovat nebudu," řekl Okamura.

Lidé z Bystřice pod Hostýnem, kde Okamura trávil podstatnou část dětství, zvrat hodnotí různě. „Jeho kandidaturu jsem podporoval. Mrzí mě to, že byl vyřazený z dalších bojů, protože to byla osobnost spojená s tímto regionem," řekl Deníku Bystřičan Jan Žákovský.

Zcela opačný názor má další obyvatel Josef Dytrych.

„Jeho kandidaturu jsem vnímal velmi negativně. Myslím, že se na tento post neměl vůbec hlásit," pokrčil rameny Josef Dytrych.

Dalšího z Bystřičanů to zase velmi překvapilo. „Jsem z toho zklamaný, protože mi vždycky připadl takový akční. Myslím si, že při takovém množství požadovaných podpisů není v silách kandidátů, aby je kontrolovali," konstatoval Petr Urban.

Podle další z obyvatelek Bystřice to ani jinak dopadnout nemohlo. „Myslím, že to bylo až nápadné, kolik těch podpisů měl. Určitě pro jejich zisk pracoval a staral se, nepřišly mu jen tak sami od sebe, ale abych jich získal tolik?" kroutí hlavou žena, která si nepřála uvést své jméno. (jap)