Krajští hasiči mají totiž s hašením vysokých budov nejednu zkušenost: jen loni jich v celém kraji hořelo hned osmadvacet. Požár přitom vznikne nejčastěji zcela nevinně v kuchyni.

„Nejčastější příčinou těchto požárů je vznícení potravin při vaření. Pak jde také o požáry na balkonech, kdy za to může často kouření. Nejmenší procento příčin pak jsou závody na elektrospotřebičích nebo další nedbalostní jednání v bytech či požáry střešní konstrukce při opravách izolačních vrstev,“ vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Právě izolace měla ostatně podstatnou roli při děsivém požáru v Londýně: podle dostupných informací byl totiž na zateplení domu použit nevhodný materiál, který umožnil rychlé šíření ohně.

Při požáru v bytě v Břestu se zranil jeden člověk
K požáru musel do Břestu i vrtulník, jeden člověk skončil v nemocnici

Hasičům v kraji se však zatím nestalo, že by narazili na podobné pochybení.

„S nevhodnou volbou zateplovacího materiálu jsme se nesetkali. V případě většiny bytových požárů došlo třeba jen k lokálnímu poškození zateplení, nikdy k tak fatálnímu zasažení celého objektu,“ vysvětluje mluvčí.

Volba materiálu pro izolaci je navíc jedním z hlavních aspektů při pravidelných kontrolách.

„Pokud se staví nové budovy, tak se vyjadřujeme ke stavební dokumentaci a jsme i účastníky kolaudačních řízení. Pokud se jedná o starší domy, které procházejí revitalizací, nebo se právě třeba zateplovaly, tak se opět účastníme schvalování stavebních povolení,“ upřesnil Libor Netopil.

Požár výškové budovy však dokáže hasiče potrápit i bez ohledu na zateplení domu. Faktorem, který komplikuje hašení, je třeba fyzická námaha: záchranář totiž musí sám po schodech dostat celé vybavení až do nejvyššího patra.

Zastupitelé v Chropyni neschválili jediný stávající návrh nové budovy radnice (viz vizualizace) , město tedy bude muset nechat vypracovat dva nové. Na vypracování studie, která odhalí veškeré nedostatky stávající budovy, se vedení města shodlo už loni.
Nová radnice v Chropyni? Město připraví další návrhy

V případě zakouření budovy je pak náročná i samotná orientace v budově – a jelikož většina výškových budov jsou paneláky stojící uprostřed sídliště, práci hasičům neulehčují ani zaplněná parkoviště. Auta na nich totiž často brání technice, kterou hasiči pro uhašení potřebují.

A co dělat v případě, že v paneláku, kde člověk bydlí, propukne požár?

„Jednak by měl mít každý dům nějaký evakuační plán, který by měl být někde vyvěšený a veřejně přístupný. V zásadě je ale vhodné se pohybovat při zemi, jelikož zplodiny a vyšší teploty se drží nahoře. Pokud se z bytu nemůžu dostat, tak zavřu dveře a utěsním byt tak, aby se zplodiny nedostávaly ke mně. Také je nevhodné snažit se vše otvírat, pak má totiž oheň vzduch, což nechceme,“ vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Studenti Tauferovy střední odborné školy veterinární si předposlední den školy vyzkoušeli, jak by obstáli při poskytování první pomoci raněnému.
Studenti veteriny si mohli natrénovat první pomoc