Už několik let jsem toužila ochutnat nějaké ty červy, broučky a všechny možné i nemožné zástupce hmyzí říše. Nepodařilo se mi to v Gambii ani na Srí Lance: paradoxně jsem hmyz ochutnala poprvé až v Radničním sklípku v Kroměříži. Jan Pařízek z Opavské univerzity tam pro odvážné hosty připravil pětichodové menu, na němž nechyběli cvrčci, mouční červy ani sarančata. A nezklamal: bylo to vážně dobré.
Hned na začátku degustačního večera ale všechny přítomné pobavil. „Většina lidí si myslí, že brouky nikdy nejedla, ale to je omyl. Ani nevíte kolik je jich třeba v jahodové marmeládě, mražené brokolici nebo třeba v pivu. V něm může být až šest tisíc mšic, i když projde hygienou. Takže dnes brouky nebudete opravdu jíst poprvé, nemáte se čeho obávat," rozesmál odvážné jedlíky Pařízek.
A pak už byl na řadě první chod. „Budeme začínat zlehka, a postupně přitvrdíme. Vsadím se, že u prvního jídla si hmyzu ani nevšimnete," sliboval Pařízek a na stole přistála pečená červená řepa s rukolou, ricottou a tyčinkou z listového těsta.
Všichni se snažili nějaké ty brouky najít, obraceli kousky červené řepy, mouční červíci však nebyli vidět: byli zapečení v tyčince z listového těsta. Při ochutnání si jich člověk ani nevšiml a od klasické tyčinky se semínky by ji nerozeznal…
Jak chutnají sarančata marinovaná ve víně a medu? A jakou vymyslel pro hmyzí menu mistr kuchař sladkou tečku? Dočtete se v pondělním vydání Kroměřížského deníku!
VENDULA PUDELKOVÁ