VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obsluhovala jsem českého prezidenta

V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Václav KlausFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Poštěstilo se jí také chystat jídlo pro dva prezidenty – Ludvíka Svobodu a Václava Klause. „Na Ludvíka Svobodu si pamatuji jen matně, tehdy jsem byla ještě v učení,“ mávla rukou mistrová, která má jako největšího koníčka jízdu na kole.

Nebyl výběr, šla jsem na kuchařku

Své celoživotní povolání si ovšem žena, která naučila vařit a obsluhovat hosty už tři sta padesát žáků, nevybrala dobrovolně. „Studovala jsem v Praze-Klánovicích v letech 1969 až 1974. Tehdy rozhodovali o výběru povolání rodiče, a tak mě otec poslal na kuchařku. Já osobně jsem chtěla jít dělat k malým dětem,“ vzpomínala Ondrušková.


Připustila, že by asi kvůli tomu, že nemá hudební ani výtvarné vlohy, práci s předškoláky nezvládla. Přitom rauty, které spolu se studenty připravuje a na které se specializuje, jsou pastvou nejen pro žaludek, ale také pro oči.


O tom mohla se svými žáky přesvědčit i českého prezidenta Václava Klause při jeho březnové návštěvě ve Slavičíně. „Pochválil nás, že to máme hezky připravené. Přišel ke stolu a řekl: Tady je to krásné, všichni pojďte sem, abyste to ochutnali,“ řekla s nemalým nadšením mistrová. Návštěva z Pražského hradu tak mohla ochutnat krabího tatara v košíčku, rajčata plněná tvarohovým žervé, rozličné rolády nebo kuřecí galantinu. „Obsluhovali je vybraní druháci, i pro ně to určitě byla prestižní záležitost,“ soudí Ondrušková.

Je rozdív chování žáků

Přesto, že si kuchařka na jídla připravovaná za pražských studií podrobně nevzpomíná, některé z někdejšího nedostatkového zboží ji napadne ihned. „Hodně jsou teď na rautech rozšířené třeba mořské plody. Zvláštní také bylo, jak jsme se seznamovali s potravinami, které tehdy nebyly běžně na trhu,“ podotkla mistrová. Mohli tak ochutnat i jídla, na která ostatní museli stát dlouhé fronty anebo mít dobré známé v obchodě či restauraci. Často mnohá z nich ani napřed nedovedli pojmenovat. „Nosili jsme třeba tehdy po kapsách pražené mandle, které jinak nikde nebyly k sehnání. Anebo jsme měli k obědu smažený sýr, což také nebylo úplně běžné,“ zamyslela se Ondrušková.

Dodává, že na Pražském hradě obsluhovala dost často. „Bylo mi mezi patnácti a dvaceti lety. V tom věku jsem politiky ani moc neregistrovala. Měla jsem jiné myšlenky,“ připomněla si mistrová učňovská léta. „Úctu jsme k nim ale měli. Byla tam drezúra, museli jsme se chovat slušně. Kdo byl packal nebo umluvený, toho nebrali,“ pokračovala kuchařka-číšnice s tím, že jí samotné to připomínalo knihu Obsluhoval jsem anglického krále od Bohumila Hrabala.


Dnes už podle ní takoví románoví číšníci neexistují. „Teď už se studenti na hodně věcí ptají a diskutují, to za nás bylo nemyslitelné. Musím vysvětlovat, že není vhodné nosit třeba věci odhalující břicho, spoustu náušnic anebo prstýnky a nalakované nehty,“ komentovala Ondrušková s tím, že za dob jejích studií respektovali bez řečí všechny normy a příkazy. „Jsem sice za přísnou mistrovou, přitom ale přistupuji k dětem tak, aby to pochopily a neurazily se,“ dodala kuchařka.

Jak se žije…
kuchařce, která vařila pro hlavu státu

Budoucí kuchaře a číšníky školí mistrová pod slavičínským učilištěm v luhačovických hotelích Praha, Niva a Miramare. V každém z lázeňských hotelů je některý z jejích žáků. „Sama obdivuji a vážím si, když mi někdo dá znát, že jej tato práce baví. A je takových studentů celkem dost. Musím říct, že se děti snaží,“ připustila s úsměvem. Se svými žáky zvládá celkem běžně připravovat rauty při kongresech a různých benefičních akcích.


Kuchařina je však podle Ondruškové náročná a při nepozornosti i nebezpečná. „Tahat hrnce není žádná legrace. Někdy si to člověk ani neuvědomí a jen jakoby lehce nějaký posune nebo odnese a přitom může mít nádoba třeba patnáct kilo,“ podotkla Ondrušková s tím, že ji neminuly ani spáleniny a pořezání. „A ani to tak nebolí, když si ublížím já, jako když si ublíží děti. Hlavně s prváčky musí být člověk ve střehu, protože neznají zařízení. Právě když jsem byla obsluhovat pana Klause, tak se tady v Luhačovicích jedna dívka postrouhala. Všechno se musí naučit, hlavně tu jistotu,“ vypozorovala za léta praxe mistrová.


Za téměř 40 let za plotnou a na place už cítí některé zdravotní nevýhody svého povolání. „Už jsem celkem zmožená. V každém případě to odnáší záda,“ posteskla si kuchařka. Proti bolesti bojovala jednu dobu plaváním, nyní preferuje každodenní jízdu na kole. „Také ráda tančím,“ zmínila mistrová dalšího koníčka. Celoživotní vaření v práci i doma však bere s nadhledem. „Moc o tom nepřemýšlím. Prostě vařím celý život. Jsem schopná za hodinu navařit celé jídlo i umýt nádobí,“ směje se.


Svou práci a žáky už asi neopustí. „Je to zajímavé povolání a svým způsobem mě vlastně baví. Pořád sice myslím i na práci s malými dětmi, ale za dva měsíce chystáme přírůstek do rodiny, a tak se těším a nemůžu se dočkat už druhého vnoučete,“ uzavřela mistrová s tím, že jeden její syn se po vzoru matky také rozhodl stát se kuchařem.

14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař / kuchařka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Kroměříž, - samostatná příprava technologicky náročných teplých a studených jídel vč. diet, expedice jídel dle zásad HACCAP, nepravidelné směny podle plánu směn , vč. sobot, nedělí a svátků. , - vyučení v oboru kuchař podmínkou, kurs dietního stravování výhodou, odpovědnost, zdravotní způsobilost, - nástup dle dohody, doba určitá 1 rok s možností prodloužení na dobu neurčitou, mzda v rozpětí od 15 000,- Kč podle praxe, , - benefity: 5 týdnů dovolené, závodní stravování, benefity dle kolektivní smlouvy., - kontakt osobně na osobním oddělení nebo kontakt telefonický (8 - 13 hod.), příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: kariera@nem-km.cz. Do předmětu emailu prosím uveďte název pozice.. Pracoviště: Kroměřížská nemocnice a.s., Havlíčkova, č.p. 660, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Marcela Sikorová, +420 573 322 268. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači elektrotechniky, elektroniky a domácích potřeb prodavač/ka - elektro. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Holešov, - vyučení v oboru výhodou, praxe v prodeji elektro vítána, komunikativnost, zájem o práci, spolehlivost, - PD Po-Pá 8:00-17:00 hod., polední přestávka 60 minut (12:00-13:00), každá druhá sobota pracovní, možnost práce i na zkrácený úvazek - dle dohody, doba určitá 1 rok s možností prodloužení, benefit - stravenky, - kontakt osobně na pracovišti nebo telefonicky Po-Pá (8:00 - 12:00 hod., 13:00-17:00 hod.). Pracoviště: Jiří režný - elektroservis, nám. Dr. E. Beneše, č.p. 7, 769 01 Holešov. Informace: Hana Michlíčková, +420 724 591 147. Výroba - Výroba Elektrotechnici a technici energetici 15 000 Kč Ostatní technici elektronici Technik kvality - kontrolor pro Závod elektro. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Kroměříž, - náplň práce: provádění mezioperační a výstupní kontroly, tvorba kontrolních protokolů, řízení neshodných výrobků, provádění evidence v informačním systému QI, spolupráce při zavádění nápravných opatření, - požadavky - SOU/SŠ vzdělání, základy práce na PC a MS Office, komunikativnost, samostatnost, zkušenost na podobné pozici výhodou, orientace v technických výkresech výhodou, - benefity: 26 dnů dovolené, 13. plat (dle hospodářských výsledků firmy), příspěvek na penzijní připojištění (po uplynutí zkušební doby), stravování v areálu společnosti - výběrové menu (s příspěvek zaměstnavatele), bohatý sociální program, - Osobní kontakt je možný v době Po-Pá 8:00-14:00 hod. Bližší info osobně (profesní životopis s sebou): Blanka Tomaštíková, personální fererent, tel.č. 573 592 578, e-mail: tomastikova@magneton.cz. Pracoviště: Magneton a.s., Hulínská, č.p. 1799, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Blanka Tomaštíková, +420 573 592 578. Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 500 Kč Obsluha strojů a zařízení na výrobu a zpracování papíru dělník/dělnice ve výrobě kartonáže. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: pracoviště Holešov (Průmyslová zóna Holešov), - manipulace s papírovými výlisky a jejich vstupní i výstupní kontrola, jedná se o fyzicky nenáročnou práci ve stoje, - vzdělání není rozhodující, pečlivost a spolehlivost, - mzda 15.500,-Kč při dvousměnném provozu, odměna za splnění plnění pracovního výkonu až 2.000,-Kč, stravování, - pracovní doba : Dvousměnný provoz: 6:00 - 14:00 a 14:00 - 22:00 hodin, , - své písemné nabídky s životopisem posílejte na e-mail: personalni@umimeobaly.cz. Pracoviště: Kart holding, a.s. - holešov, Holešovská, č.p. 1693, 769 01 Holešov. Informace: Renáta Koblihová, +420 577 111 511.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté Hanácké Slavie Kroměříž. Ilustrační foto

Kroměříž skolila v derby Otrokovice. Po půli rozhodl Motal

Videosouhrn 19.–21. září 2018

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Trenér Chytrý, který povede národní tým: Vím, že to bude asi šichta

ROZHOVOR/ - Od mládeže Hanácké Slavie až do národního týmu. Tak vysoko se v kariéře dostal úspěšný trenér Jiří Chytrý. Šestačtyřicetiletý rodák z Kroměříže, který v minulosti šéfoval mládeži ve Zlíně a Slovácku nebo vedl ligové fotbalisty Liberce, Jablonce, pražské Slavie nebo Dukly, kývl na nabídku dlouholetého kolegy a parťáka Jaroslava Šilhavého.

Bikrosová dráha místo odpadků a zloděj, co se s okradeným hádá: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 18. září 2018.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Bujaré veselí vesnice roku a deset let dřiny na ruině kostela: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 15. až 16. září 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT