VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obsluhovala jsem českého prezidenta

V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Václav KlausFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Poštěstilo se jí také chystat jídlo pro dva prezidenty – Ludvíka Svobodu a Václava Klause. „Na Ludvíka Svobodu si pamatuji jen matně, tehdy jsem byla ještě v učení,“ mávla rukou mistrová, která má jako největšího koníčka jízdu na kole.

Nebyl výběr, šla jsem na kuchařku

Své celoživotní povolání si ovšem žena, která naučila vařit a obsluhovat hosty už tři sta padesát žáků, nevybrala dobrovolně. „Studovala jsem v Praze-Klánovicích v letech 1969 až 1974. Tehdy rozhodovali o výběru povolání rodiče, a tak mě otec poslal na kuchařku. Já osobně jsem chtěla jít dělat k malým dětem,“ vzpomínala Ondrušková.


Připustila, že by asi kvůli tomu, že nemá hudební ani výtvarné vlohy, práci s předškoláky nezvládla. Přitom rauty, které spolu se studenty připravuje a na které se specializuje, jsou pastvou nejen pro žaludek, ale také pro oči.


O tom mohla se svými žáky přesvědčit i českého prezidenta Václava Klause při jeho březnové návštěvě ve Slavičíně. „Pochválil nás, že to máme hezky připravené. Přišel ke stolu a řekl: Tady je to krásné, všichni pojďte sem, abyste to ochutnali,“ řekla s nemalým nadšením mistrová. Návštěva z Pražského hradu tak mohla ochutnat krabího tatara v košíčku, rajčata plněná tvarohovým žervé, rozličné rolády nebo kuřecí galantinu. „Obsluhovali je vybraní druháci, i pro ně to určitě byla prestižní záležitost,“ soudí Ondrušková.

Je rozdív chování žáků

Přesto, že si kuchařka na jídla připravovaná za pražských studií podrobně nevzpomíná, některé z někdejšího nedostatkového zboží ji napadne ihned. „Hodně jsou teď na rautech rozšířené třeba mořské plody. Zvláštní také bylo, jak jsme se seznamovali s potravinami, které tehdy nebyly běžně na trhu,“ podotkla mistrová. Mohli tak ochutnat i jídla, na která ostatní museli stát dlouhé fronty anebo mít dobré známé v obchodě či restauraci. Často mnohá z nich ani napřed nedovedli pojmenovat. „Nosili jsme třeba tehdy po kapsách pražené mandle, které jinak nikde nebyly k sehnání. Anebo jsme měli k obědu smažený sýr, což také nebylo úplně běžné,“ zamyslela se Ondrušková.

Dodává, že na Pražském hradě obsluhovala dost často. „Bylo mi mezi patnácti a dvaceti lety. V tom věku jsem politiky ani moc neregistrovala. Měla jsem jiné myšlenky,“ připomněla si mistrová učňovská léta. „Úctu jsme k nim ale měli. Byla tam drezúra, museli jsme se chovat slušně. Kdo byl packal nebo umluvený, toho nebrali,“ pokračovala kuchařka-číšnice s tím, že jí samotné to připomínalo knihu Obsluhoval jsem anglického krále od Bohumila Hrabala.


Dnes už podle ní takoví románoví číšníci neexistují. „Teď už se studenti na hodně věcí ptají a diskutují, to za nás bylo nemyslitelné. Musím vysvětlovat, že není vhodné nosit třeba věci odhalující břicho, spoustu náušnic anebo prstýnky a nalakované nehty,“ komentovala Ondrušková s tím, že za dob jejích studií respektovali bez řečí všechny normy a příkazy. „Jsem sice za přísnou mistrovou, přitom ale přistupuji k dětem tak, aby to pochopily a neurazily se,“ dodala kuchařka.

Jak se žije…
kuchařce, která vařila pro hlavu státu

Budoucí kuchaře a číšníky školí mistrová pod slavičínským učilištěm v luhačovických hotelích Praha, Niva a Miramare. V každém z lázeňských hotelů je některý z jejích žáků. „Sama obdivuji a vážím si, když mi někdo dá znát, že jej tato práce baví. A je takových studentů celkem dost. Musím říct, že se děti snaží,“ připustila s úsměvem. Se svými žáky zvládá celkem běžně připravovat rauty při kongresech a různých benefičních akcích.


Kuchařina je však podle Ondruškové náročná a při nepozornosti i nebezpečná. „Tahat hrnce není žádná legrace. Někdy si to člověk ani neuvědomí a jen jakoby lehce nějaký posune nebo odnese a přitom může mít nádoba třeba patnáct kilo,“ podotkla Ondrušková s tím, že ji neminuly ani spáleniny a pořezání. „A ani to tak nebolí, když si ublížím já, jako když si ublíží děti. Hlavně s prváčky musí být člověk ve střehu, protože neznají zařízení. Právě když jsem byla obsluhovat pana Klause, tak se tady v Luhačovicích jedna dívka postrouhala. Všechno se musí naučit, hlavně tu jistotu,“ vypozorovala za léta praxe mistrová.


Za téměř 40 let za plotnou a na place už cítí některé zdravotní nevýhody svého povolání. „Už jsem celkem zmožená. V každém případě to odnáší záda,“ posteskla si kuchařka. Proti bolesti bojovala jednu dobu plaváním, nyní preferuje každodenní jízdu na kole. „Také ráda tančím,“ zmínila mistrová dalšího koníčka. Celoživotní vaření v práci i doma však bere s nadhledem. „Moc o tom nepřemýšlím. Prostě vařím celý život. Jsem schopná za hodinu navařit celé jídlo i umýt nádobí,“ směje se.


Svou práci a žáky už asi neopustí. „Je to zajímavé povolání a svým způsobem mě vlastně baví. Pořád sice myslím i na práci s malými dětmi, ale za dva měsíce chystáme přírůstek do rodiny, a tak se těším a nemůžu se dočkat už druhého vnoučete,“ uzavřela mistrová s tím, že jeden její syn se po vzoru matky také rozhodl stát se kuchařem.

14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 18 000 Kč

Stavební a provozní elektrikáři Elektromontér - elektromontážní práce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště v rámci ČR - dle zakázek (5-10-ti denní turnusy), - instalace silnoproudých nebo slaboproudých zařízení, - vyučení v oboru elektro podmínkou, vyhláška č. 50/78 Sb. §5 podmínkou, praxe v oboru výhodou, ŘP "B", - zkušební doba 3 měsíce, následně doba neurčitá, firemní benefit (penzijní připojištění, služební auto), - kontakt osobně v sídle nebo telefonicky Po-Pá 8:00 - 16:00 hod. (pan Malant 602 573 305, paní Hradilová 606 700 833), příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: smalant@elspet.cz. Pracoviště: Elspet s.r.o., Palackého, č.p. 353, 768 61 Bystřice pod Hostýnem 1. Informace: Malant, Hradilová, +420 602 573 305,606 700 833.

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Asistenti učitelů 20 000 Kč

Asistenti učitelů Asistent/ka pedagoga. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: pracoviště Střílky, - asistent pedagoga (vychovatele): vykonává přímou pedagogickou činnost spočívající v pomocných výchovných pracích ve škole, ve školském zařízení pro zájmové vzdělávání, ve školském výchovném a ubytovacím zařízení, ve školském zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, - min. základním vzděláním a studiem pro asistenty pedagoga, popř. střední vzděláním s výučním listem získaným ukončením vzdělávacího programu středního vzdělávání a studiem pedagogiky, obor vzdělání zaměřené na pedagogiku, praxe výhodou, řidičský průkaz skupiny B, znalost práce na PC - Word, excel, powerpoint, - velké nároky na psychickou odolnost vzhledem k práci s dětmi (věk 15-18 let) s uloženou ochrannou nebo nařízenou ústavní výchovou, - HM od 20.000,- Kč na základě odpracovaných let a praxe + zvláštní příplatek a osobní ohodnocení, Pracovní doba Po- Pá 7.00-15.30 hod. / 12.30 - 21.00 hod. , dle stanovených směn zaměstnavatelem, začátek pracovní doby lze dohodnout (např. dojíždění), pracovní poměr na dobu určitou do 31.8.2019 (možnost prodloužit na neurčitou), - své písemné nabídky se strukturovaným životopisem a souhlasem se zpracováním osobních údajů posílejte na e-mail: pistelak@vustrilky.cz. Pracoviště: Výchovný ústav, středisko výchovné péče help, střední škola a školní jídelna, střílky, zámecká 107, Zámecká, č.p. 107, 768 04 Střílky. Informace: Radek Pištělák, +420 602 796 924.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 18 000 Kč

Pomocní pracovníci ve výrobě jinde neuvedení Výrobní dělník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Pravčice - nový výrobní areál, - Náplň práce: Navěšování materiálu určeného k pozinkování, kontrola materiálu. Svěšování materiálu po pozinkování, čištění, třídění, balení materiálu., - Požadavky: vzdělání nižší střední odborné, manuální zručnost, technické myšlení, pečlivost, zodpovědnost, - nástup možný ihned, PD Po-Pá 6:00-14:30, - benefity - 5 týdnů dovolené, bonusy / prémie, roční odměny, příspěvek na stravování, - kontakt osobně na pracovišti pouze každé pondělí v čase 12:00 - 16:00 hod. (pan Machala nebo pan Kozubík) příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: pavel.machala@wiegel.cz nebo kontakt telefonicky Po-Pá (7:00 - 18:00 hod.). Pracoviště: Wiegel pravčice žárové zinkování s.r.o. - pravčice, 768 24 Hulín. Informace: Pavel Machala, +420 733 121 425.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Operátor strojů a 22 425 Kč

Obsluha zařízení na hutní zpracování kovů (obsluha pecí a konvertorů) Obsluha zařízení na hutní zpracování kovů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 22425 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: PRACOVIŠTĚ Kroměříž, - pracovník pro slévárnu hliníku, - vzdělání není rozhodující, praxe ve slévárenství vítána – není podmínkou, manuální zručnost, zkušenosti s řízením vysokozdvižného vozíku vítány, - slévárna s nepřetržitým provozem – 12ti hodinové směny, PD: 2xranní 6-18.00, 2xnoční 18-6.00, 4 dny volno, smlouva na 1 rok s možností prodloužení, zkušební doba 3 měsíce, - benefity: ubytování zdarma, příspěvek 55% na závodní stravování, další příplatky, - kontakt osobně na pracovišti nebo telefonicky každé úterý 10:00 - 12:00 hod., příp. své písemné nabídky se strukturovaným životopisem posílejte na e-mail: v.netopilova@saker.cz, , - VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ proběhne na ÚP ČR - KoP v Kroměříži, 1. patro, místnost č. 119 (IPS) ve čtvrtek 2.8.2018 v 9.00 hod. Uchazeči - nutné přinést s sebou strukturovaný životopis.. Pracoviště: Saker spol. s r.o., odštěpný závod alusak, Na Sádkách, č.p. 3572, 767 01 Kroměříž 1. Informace: Veronika Netopilová, +420 602 439 578.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn 16. července 2018

Tři šelmy na útěku a zbytečná smrt pod koly expresu: prohlédněte si videa dne

Fotbalisté Hulína (v modrých dresech) na úvod letní přípravy prohráli s polským druholigovým týmem GKS Tychy 1:6.

Letní příprava: Hulín inkasoval sedm branek, Strání přehrálo Provodov

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Dokázali to. Dva roky po neúspěšném finále mistrovství Evropy se francouzská parta probila k úspěchu. Tým Didiera Deschampse potvrdil v gólově bohatém finále roli papírového favorita a Chorvatsko porazil 4:2. Jejich výhra se však neobešla bez kontroverzí.

Policisté se snažili preventivně oslovit řidiče v Břestu

Preventivní akce v rámci projektu „Řídím, piju nealko pivo“, zaměřená na řidiče motorových vozidel, se uskutečnila v pátečních dopoledních hodinách v Břestě.

Vysoce specializované operace v pátek úspěšně provedli v Kroměřížské nemocnici

Hned dvě vysoce specializované ortopedické operace podstoupily dvě pacientky středního věku v Kroměřížské nemocnici.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT