VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obsluhovala jsem českého prezidenta

V mládí sice Ludmila Ondrušková toužila po povolání učitelky v mateřské škole, ale na přání svého otce se stala kuchařkou. Po nezbytném pedagogickém vzdělání teď učí vařit i obsluhovat žáky oboru kuchař-číšník na slavičínském středním odborném učilišti.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Václav KlausFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Poštěstilo se jí také chystat jídlo pro dva prezidenty – Ludvíka Svobodu a Václava Klause. „Na Ludvíka Svobodu si pamatuji jen matně, tehdy jsem byla ještě v učení,“ mávla rukou mistrová, která má jako největšího koníčka jízdu na kole.

Nebyl výběr, šla jsem na kuchařku

Své celoživotní povolání si ovšem žena, která naučila vařit a obsluhovat hosty už tři sta padesát žáků, nevybrala dobrovolně. „Studovala jsem v Praze-Klánovicích v letech 1969 až 1974. Tehdy rozhodovali o výběru povolání rodiče, a tak mě otec poslal na kuchařku. Já osobně jsem chtěla jít dělat k malým dětem,“ vzpomínala Ondrušková.


Připustila, že by asi kvůli tomu, že nemá hudební ani výtvarné vlohy, práci s předškoláky nezvládla. Přitom rauty, které spolu se studenty připravuje a na které se specializuje, jsou pastvou nejen pro žaludek, ale také pro oči.


O tom mohla se svými žáky přesvědčit i českého prezidenta Václava Klause při jeho březnové návštěvě ve Slavičíně. „Pochválil nás, že to máme hezky připravené. Přišel ke stolu a řekl: Tady je to krásné, všichni pojďte sem, abyste to ochutnali,“ řekla s nemalým nadšením mistrová. Návštěva z Pražského hradu tak mohla ochutnat krabího tatara v košíčku, rajčata plněná tvarohovým žervé, rozličné rolády nebo kuřecí galantinu. „Obsluhovali je vybraní druháci, i pro ně to určitě byla prestižní záležitost,“ soudí Ondrušková.

Je rozdív chování žáků

Přesto, že si kuchařka na jídla připravovaná za pražských studií podrobně nevzpomíná, některé z někdejšího nedostatkového zboží ji napadne ihned. „Hodně jsou teď na rautech rozšířené třeba mořské plody. Zvláštní také bylo, jak jsme se seznamovali s potravinami, které tehdy nebyly běžně na trhu,“ podotkla mistrová. Mohli tak ochutnat i jídla, na která ostatní museli stát dlouhé fronty anebo mít dobré známé v obchodě či restauraci. Často mnohá z nich ani napřed nedovedli pojmenovat. „Nosili jsme třeba tehdy po kapsách pražené mandle, které jinak nikde nebyly k sehnání. Anebo jsme měli k obědu smažený sýr, což také nebylo úplně běžné,“ zamyslela se Ondrušková.

Dodává, že na Pražském hradě obsluhovala dost často. „Bylo mi mezi patnácti a dvaceti lety. V tom věku jsem politiky ani moc neregistrovala. Měla jsem jiné myšlenky,“ připomněla si mistrová učňovská léta. „Úctu jsme k nim ale měli. Byla tam drezúra, museli jsme se chovat slušně. Kdo byl packal nebo umluvený, toho nebrali,“ pokračovala kuchařka-číšnice s tím, že jí samotné to připomínalo knihu Obsluhoval jsem anglického krále od Bohumila Hrabala.


Dnes už podle ní takoví románoví číšníci neexistují. „Teď už se studenti na hodně věcí ptají a diskutují, to za nás bylo nemyslitelné. Musím vysvětlovat, že není vhodné nosit třeba věci odhalující břicho, spoustu náušnic anebo prstýnky a nalakované nehty,“ komentovala Ondrušková s tím, že za dob jejích studií respektovali bez řečí všechny normy a příkazy. „Jsem sice za přísnou mistrovou, přitom ale přistupuji k dětem tak, aby to pochopily a neurazily se,“ dodala kuchařka.

Jak se žije…
kuchařce, která vařila pro hlavu státu

Budoucí kuchaře a číšníky školí mistrová pod slavičínským učilištěm v luhačovických hotelích Praha, Niva a Miramare. V každém z lázeňských hotelů je některý z jejích žáků. „Sama obdivuji a vážím si, když mi někdo dá znát, že jej tato práce baví. A je takových studentů celkem dost. Musím říct, že se děti snaží,“ připustila s úsměvem. Se svými žáky zvládá celkem běžně připravovat rauty při kongresech a různých benefičních akcích.


Kuchařina je však podle Ondruškové náročná a při nepozornosti i nebezpečná. „Tahat hrnce není žádná legrace. Někdy si to člověk ani neuvědomí a jen jakoby lehce nějaký posune nebo odnese a přitom může mít nádoba třeba patnáct kilo,“ podotkla Ondrušková s tím, že ji neminuly ani spáleniny a pořezání. „A ani to tak nebolí, když si ublížím já, jako když si ublíží děti. Hlavně s prváčky musí být člověk ve střehu, protože neznají zařízení. Právě když jsem byla obsluhovat pana Klause, tak se tady v Luhačovicích jedna dívka postrouhala. Všechno se musí naučit, hlavně tu jistotu,“ vypozorovala za léta praxe mistrová.


Za téměř 40 let za plotnou a na place už cítí některé zdravotní nevýhody svého povolání. „Už jsem celkem zmožená. V každém případě to odnáší záda,“ posteskla si kuchařka. Proti bolesti bojovala jednu dobu plaváním, nyní preferuje každodenní jízdu na kole. „Také ráda tančím,“ zmínila mistrová dalšího koníčka. Celoživotní vaření v práci i doma však bere s nadhledem. „Moc o tom nepřemýšlím. Prostě vařím celý život. Jsem schopná za hodinu navařit celé jídlo i umýt nádobí,“ směje se.


Svou práci a žáky už asi neopustí. „Je to zajímavé povolání a svým způsobem mě vlastně baví. Pořád sice myslím i na práci s malými dětmi, ale za dva měsíce chystáme přírůstek do rodiny, a tak se těším a nemůžu se dočkat už druhého vnoučete,“ uzavřela mistrová s tím, že jeden její syn se po vzoru matky také rozhodl stát se kuchařem.

14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chodce i řidiče v Kroměříži momentálně čeká hned několik uzavírek. Důvodem jsou rekonstrukce několika chodníků i silnic.
5

Kroměříž sužuje hned několik uzavírek

Noví poslanci Zlínského kraje vzešlí z voleb v říjnu 2017.
AKTUALIZOVÁNO
12

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Lidovec Benešík: Česku je to jedno. Slovák či Japonec

„Česká republika je maximálně tolerantní země. Když se podíváte na to, že volby vyhráli ekonomičtí migranti, tak jednoznačně můžeme EU říct, že nejsme žádní xenofobové. U nás je to jedno: Slovák nebo Japonec,“ sdělil Ondřej Benešík jediný lidovecký poslanec z našeho kraje.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Výsledky voleb ze všech obcí v našem okrese

Emocemi a překvapeními nabitý volební víkend přinesl spoustu zajímavých změn, výsledků a reakcí. Tištěný pondělní Deník jich bude plný.  

Šárka Jelínková: Netěší mě, že demokratické strany uspěly méně

ROZHOVOR/ Sama má své křeslo ještě pět let jisté, teprve loni totiž za Kroměřížsko usedla v horní komoře parlamentu, když ve druhém kole porazila kandidáta ANO a šéfa Agrární komory Jana Haška. Senátorka Šárka Jelínková z Bystřice pod Hostýnem ale samozřejmě také letošní volby pečlivě sledovala, včetně drtivého vítězství právě politického hnutí miliardáře Andreje Babiše.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT