Sbor dobrovolných hasičů Němčice v areálu tamního zámku pořádal jedenáctý ročník setkání historických vozidel a motorek. Nechyběla ani oblíbená burza náhradních dílů či atrakce pro ty nejmenší.

Odhadem bylo v areálu přes sedm set různých vozidel a motorek. „Ale zahrady jsou veliké a místa je tu dost pro všechny," řekl pořadatel a starosta dobrovolných hasičů v Němčicích Miroslav Skutka.

Přijet se ukázat mohl každý veterán, přehlídka nebyla nijak omezena. „Každé auto a motorka starší pětadvaceti let jsou už veteráni. V podstatě to jsou teď třeba i favority, s žádným však ještě nikdo nedorazil," prozradil dobrovolný hasič.

V zámecké zahradě nebyli k vidění jen veteráni, pro lidi byl připravený i další doprovodný program. „Pro příjemnou atmosféru po celou dobu hrála rocková kapela. Lidé si mohli vyzkoušet i trenažér formule 1, podívat se na Holešov z plošiny jeřábu nebo nakoupit nějaké náhradní díly na burze," vypočítával starosta hasičů.

Letos poprvé se dokonce v Holešově rozdávaly i poháry. „Máme připraveno šestnáct pohárů, které získají vítězové kategorií, jako je soutěž elegance nebo třeba nejkrásnější dobový oblek," podotkl.

Poháry nahradily původní dárkové koše. „Ten snědí a pak nemají žádnou památku, proto jsme se je rozhodli odměnit právě poháry, ty jsou napořád," vysvětlil.

Návštěvníci byli i letos nadšení. „Jsme tady už asi po páté a je to skutečně krása. Škoda že už se taková auta nevyrábí. Nejvíc se mi líbila ta praga, ta je opravdu krásná," řekl Dalibor Konečný z Hulína.

Autor: Vendula Pudelková