„Je to první ročník, zkoušíme, jestli lidé přijdou a bude o takovou akci vůbec zájem. Teď je tady asi kolem padesáti lidí," upřesnil asi hodinu po začátku akce jeden z organizátorů Michal Kratina.

Burzu by chtěli do budoucna pořádat vždy na jaře a na podzim.

Tamní klub modelářů má čtyři členy. Ve volném čase se schází na nedalekém letišti, které se nachází směrem na Němčice. Prvního ročníku se zúčastnili lidé z různých koutů Moravy. Do Břestu zavítal například Libor Bezděk z Fryštáku. „Celkem se mi tady líbí, mohlo by tady toho být víc, ale jsem rád, že se koná aspoň něco. Pořídil jsem si tu vysílačku, osmikanál, protože rozšiřuji park. To, co pak už nebudu potřebovat já, pošlu zase dál," vysvětlil Libor Bezděk, který se o burze dozvěděl od svých kamarádů modelářů.

K vidění byla malá letadla z polystyrénu i velká s dřevěnou konstrukcí. Podle majitele letadla s třímetrovým rozpětím trvá jeho složení i rok a půl. Na burze ho prodával za devět tisíc korun.

„Člověk se tomu věnuje průběžně, kdy má čas. S motorem váží čtrnáct kilo," upřesnil člen břestských modelářů Michal Baláš.

Některá letadla prý staví přímo ze součástek stavebnice, jiná si sestavuje sám z vlastnoručně vyřezaných dílů.

„Pak se potahují folií a natírají barvami. Ceny jsou různé, malá jdou sehnat levně, velké tady prodávám za devět tisíc s plnou výbavou. Úplně nové kompletně pořídíte třeba i za dvacet. Pokud ho nerozbijete, létat s ním můžete do smrti," vysvětlil Michal Baláš, pro kterého je sestavování modelů a létání relaxem.

Modelářská burza se uskutečnila v Břestu od desíti hodin na parkovišti u tamního Motorestu. Vyzkoušet si modely mohli kupující i na nedalekém letišti. Akci doprovázela příjemná atmosféra a slunečné počasí. První ročník sklidil podle organizátorů úspěch.