Své si o víkendu užili například v Rajnochovicích: lidé tam měli potíže jak s elektřinou, tak se silnicemi.

„Mezi Rajnochovicemi a Podhradní Lhotou padl strom na dráty elektrického vedení. U jednoho rodinného domku spadla také konzole, která drží dráty, kvůli čemuž jsme tam museli zastavit provoz,“ konstatoval starosta Rajnochovic Antonín Uhřík. Jelikož ale nedělní vichřice postihla i širší okolí, nebylo to zase tak jednoduché.

„Pouštěli jsme auta směrem na Tesák, po chvíli se ale řidiči vraceli zpátky s tím, že je to tam taky zavřené. Tak za hodinku a půl však byla cesta z Rajnochovic do Podhradní Lhoty zase průjezdná,“ dodal.

Půlku neděle se domácnosti v Rajnochovicích také musely obejít bez elektřiny: v pondělí už ale v obci fungovala, s výjimkou některých chatových oblastí. Potíže s vichrem ale měli i jinde. o klidné neděli nemohla být třeba ani řeč v nedalekém Chvalčově.
Chvalčovští dobrovolní hasiči vyjížděli hned k sedmi mimořádným událostem.

Na střední Moravě včetně Kroměřížska řádil v neděli 29. října extrémně silný vítr: zlomený kmen stromu zkomplikoval lidem život například  v ulici Antonína Dvořáka v Hulíně u jedné z tamních firem.
Vichřice dorazila i na Kroměřížsko: padaly stromy, nešla elektřina

„Většinou šlo o kácení stromů, v jednom případě ale jeli odčerpávat vodu ze sklepa. Podél cesty na Tesák byly také stržené dráty vysokého napětí, takže ta byla uzavřená asi od dvou do osmi hodin,“ potvrdil zkušenost svého rajnochovického kolegy také starosta Chvalčova Antonín Stodůlka.

Právě tamní hasiči pocítili sílu orkánu na vlastní kůži.

„Na terénní auto našich hasičů trochu spadl strom, takže je odřené a mají rozbitý maják. Obešlo se to však naštěstí bez úrazu a bez vážnějších škod,“ doplnil starosta.

Některé domácnosti byly v obci ještě v pondělí ráno stále bez elektřiny.

To v Brusném silný vítr nijak zásadně nezaznamenali a stejně tomu bylo i ve Slavkově pod Hostýnem.

„Vítr byl větší a odpoledne nám nějakou dobu nešla elektřina. K žádné mimořádné události však nedošlo. Nespadl žádný strom a hasiči tu také nebyli,“ potvrdil starosta Slavkova Jaroslav Čačala.

Bez větších potíží se obešli také v Roštíně nebo v Litenčicích.

„Bylo tady pár popadaných stromů, ale to hasiči zvládli a žádný větší problém tady nebyl,“ okomentoval litenčický starosta Josef Smažinka.

Další obcí, kterou vichřice postihla, byl ale Horní Lapač.

Řidič kamionu před nehodou u Vítonic najel na krajnici
Řidič kamionu před nehodou u Vítonic najel na krajnici

„Hasiče jsme v neděli volali kvůli oplechování štítu místního obchodu, sundávali také plech ze střechy na jednom z domů. Bylo tam totiž riziko, že uletí a jelikož je hned vedle hlavní silnice, mohl spadnout na auto. Takže už šlo o veřejné ohrožení,“ uzavřel tamní starosta František Kolečík.