Jednou z nich je Knihovna Kroměřížska, kde v Centru celoživotního vzdělávání zrovna jeden z kurzů probíhá.

„Opravdu u nás převažují starší lidé po padesátce. Zájem už však trochu opadá, protože jsme proškolili už poměrně hodně lidí. Pořád ale děláme zhruba dva kurzy za rok," řekl Petr Dvořák z Centra celoživotního vzdělávání.

Momentálně už prý nemají lidé tak velký zájem o kurz, kde se naučí základní používání počítače, velký zájem je naopak o ty pokročilejší.

„V současné době připravujeme kurz digitální fotografie. Původně byl v plánu jen jeden, zájem je ale opravdu velký, proto jsme se rozhodli udělat turnusy dva," prozradil vedoucí oddělení.

Dvacetihodinový základní kurz vyjde zhruba na šest set korun. Digitální fotografie je kratší kurz, který má jen šest hodin a vyjde zhruba na dvě stovky.

V nabídce mají v knihovně také proškolování v oblasti chytrých telefonů a tabletů.

„Realizujeme je většinou jako individuální záležitost na vyžádání. Každý telefon nebo tablet je totiž většinou jiný," vysvětil Petr Dvořák.

První hodinu konzultace nabízí knihovna svým čtenářům zdarma. „V rámci ní právě toto proškolení většinou zvládneme," dodal lektor.

Velký zájem o počítačové kurzy mají také starší lidé z Hulína, kde je pořádají právě ve spolupráci s Knihovnou Kroměřížska: i cena kurzů je tedy stejná.

„Letos už žádný nestihneme, lidé teď mají plnou hlavu Vánoc, ale hned v lednu nebo v únoru jeden uspořádáme," slibuje vedoucí hulínské knihovny Jarmila Zakravačová.

Potvrzuje také, že zájem mají opravdu hlavně lidé nad pětapadesát let. Ti mladí totiž práci s počítačem obvykle ovládají.

„Jsme schopni zajistit osm počítačových míst, jednou jsme vzali i dva zájemce navíc, kteří měli vlastní notebook. Deset je však maximum, aby se mohl lektor pořádně každému věnovat," vysvětlila vedoucí hulínské knihovny.

Počítačové kurzy poskytují zájemcům také v kroměřížském Centru pro seniory Zachar. „Zájem je opravdu velký. Letos pořádáme už třetí kurz a každý z nich má čtyřiadvacet hodin," říká předsedkyně centra Marie Foltýnová.

Kapacitu mají nastavenou na patnáct zájemců a stává se, že některé musí i odmítat. Také tady nabízejí jak základy používání počítače, tak pokročilejší kurz na digitální fotografie.

Třeba čtyřiapadesátiletá Ludmila Navrátilová z Hoštic přiznává, že práci na počítači sice moc neovládá, její manžel však prý ano.

„Je v tom dobrý, najde si vše, co potřebuje. Kurz ale nepotřeboval, vše jej naučil syn," prozradila důchodkyně.

To dvaasedmdesátiletá Miroslava Schlosserová z Kroměříže potřebovala dřív počítač k práci. „Jednalo se však jen o nějaké základní věci, které jsme se učili společně na pracovišti. Některým to však vůbec nešlo. Dnes už ale nechci počítač ani vidět," usmála se dnešní důchodkyně.