„Největší zájem o med je na podzim, v zimě a na jaře. Teď moc ne,“ povzdechl si například jednatel kroměřížských včelařů František Černošek. „Zájem je teď menší. Hodně prodej ovlivňuje počasí,“ podotýká také Zdeněk Drcmánek z Kostelce u Holešova.

S úbytkem zájemců se potýká například také kroměřížský včelař Lubomír Očenášek. „Med se teď opravdu prodává o něco méně,“ míní a přidává radu, který druh je podle něj nejlepší. „Pastovaný. Ten je dobrý na namazání a neztvrdne,“ tvrdí.

Co se týče kvality, upřednostňují včelaři med z květů. „Nejkvalitnější je podle mě první med, který je z květů ovocných stromů. Vzácný je ale také lipový. Ten je dobrý a zdravý,“ tvrdí kostelecký včelař Drcmánek.

Sezóna stáčení medu skončila a včelaři se nyní připravují na nastávající zimu. „Med se musí vytočit hned, jinak tuhne. Troška medu se však v úlech ponechává, aby včely měly do zimy co jíst,“ vysvětlil kroměřížský včelař Otakar Matyášek. „V přírodě za chvíli nic nepokvete, pyl nebude. Když med v zimním období dojedí, přikrmují se do dalšího období cukrovou vodou,“ dodal Matyášek.