Do konce tohoto roku se ale obyvatelé musejí smířit s tím, že nové vedení úřadu mít nebudou. Nový termín voleb by totiž měl být stanoven na březen příštího roku.

„Prostřednictvím krajského úřadu jsem požádal ministerstvo vnitra o vyhlášení nových voleb. Nyní čekáme na vyjádření," potvrdil Deníku dosavadní starosta Chvalnova Jiří Švagera, který původně ve volbách získal nejvíc, přesně devadesát hlasů.

Funkci starosty bude zastávat až do zvolení nového zastupitelstva, které následně bude vybírat také nové vedení obce.

Termín určili na 14. března 2015

„Nyní jsem na úřadě já, dosavadní místostarosta a noví zastupitelé, ti předchozí ztratili mandát v den voleb. Všichni však v tuto chvíli máme omezené pravomoci," upozornil starosta.

Jeho žádost o vypsání nových voleb už byla na ministerstvu vnitra přijata. „Termín voleb teprve vyhlásíme ve sbírce zákonů, a to na sobotu 14. března 2015, podle stejných pravidel jako u komunálních voleb v řádném termínu," informoval Deník mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Ve Chvalnově proti sobě v říjnu nastoupilo několik nezávislých kandidátů a jediná politická strana, KDU-ČSL. Uspět se podařilo lidovcům v čele se Zdeňkem Lehkoživem se ziskem 40,65 procenta hlasů a čtyřmi mandáty v zastupitelstvu.

Podle dostupných informací se pak právě Lehkoživ měl stát i novým chvalnovským starostou, ustavující zastupitelstvo, kde měla být jeho funkce stvrzena, však místo toho skončilo rozkolem.

Hospodaření s majetkem obce či uzavírání nových smluv v dotčených obcích nyní nepřipadá v úvahu.

Na schválení velkých projektů si tak budou muset počkat i lidé v Mrlínku, kde nepanuje zrovna příznivá nálada. Ani tady nebylo podle očekávání nové vedení obce zvoleno v řádném říjnovém termínu po komunálních volbách.

„Je tu trochu bojová atmosféra. Lidé jsou půl na půl, takže si ani netroufnu odhadovat, kolik jich přijde k novým volbám," konstatoval tamní starosta Pavel Hynek, který zatím čeká na vyjádření z ministerstva.

O hlasy voličů se v Mrlínku podělil Úsvit přímé demokracie a sdružení Za obnovu hospodárnosti a rozvoj Mrlínku. Místní hnutí nakonec získalo 54,73 procenta hlasů, Úsvit dostal podporu od 45,27 procenta voličů.

Vítězná strana tak získala čtyři mandáty v zastupitelstvu a Úsvit v čele s dosavadním starostou obce Pavlem Hynkem tři, ti se ale svých postů vzdali. Problémem byla podle dosavadního starosty lživá předvolební kampaň.

Usnášeníschopné zastupitelstvo nemají ani v Honěticích, stejně jako v Mrlínku a Chvalnově tam noví zastupitelé rezignovali ještě před složením slibu na ustavujícím zastupitelstvu.

„Zastupitelé jsou jen čtyři, rezignovali totiž tři zvolení členové a náhradníci také," konstatoval honětický starosta Milan Přikryl, který už proto také požádat o vypsání termínu nových voleb.