Se zastupiteli se hodlá zaměřit na nejpalčivější problémy města a zkvalitnit a zpříjemnit život obyvatelům Bystřice i místních částí. Co má vedení radnice v plánu během příštího roku, zda se postaví krytý bazén a jak dopadne situace kolem ubytovny Podhoran, která místním lidem tolik vadí, prozradil starosta v rozhovoru pro Deník.

Působíte v politice a ve vedení města už řadu let. Jak vlastně relaxujete a trávíte volný čas? Máte vůbec nějaký?

Mojí vášní jsou celý život kytary. Přivedl mě k tomu otec. Už jako malý kluk jsem chodil na soukromé hodiny, protože v lidovce se tehdy kytara ani neučila. Pak jsem v hraní pokračoval dál, jako mladí kluci jsme založili skupinu. Vzpomínám si, že tehdy jsem si dobrou kytaru ani nemohl koupit: ani ne tak z ekonomických důvodů, ale takové zboží tady dřív prostě nebylo. Musel jsem si kytaru shánět z Maďarska a západního Německa. Mám radost, že dnes už máme přístup k těm nejkvalitnějším nástrojům. Hraní mě naplňuje a když mám čas, tak si ráno uvařím kávu a sednu si ke kytaře. Ve volných chvílích taky jezdím na kole, to dělám hlavně kvůli kondici. Je radost jezdit do našich kopců.

A jakou muziku máte rád?

Muziku poslouchám hodně, pořád si kupuji cédečka. Mezi moje oblíbence patří například Ry Cooder, The Smiths a dřív jsem poslouchal Lady Pank. Mám rád rockovou a bluesovou hudbu.

Letos ve volbách se vám podařilo obhájit post. Zůstali také v zastupitelstvu původní členové?

Komunální volby byly tentokrát trochu jiné. Mezi volenými subjekty bylo nové hnutí ANO a mandáty v zastupitelstvu zamíchalo. Z ANO tady jsou čtyři noví lidé. O křeslo tak přišli například komunisté, kteří mají tentokrát jen jedno zastoupení. Po povolebních jednání a po sestavení koalice se mi spolupráce v tomto novém složení jeví jako konstruktivní mo­del.

Do zastupitelstva se dostal také nevidomý Petr Loupanec z Koalice pro Bystřici. Jak to se svým handicapem zatím zvládá?

Má čtecí zařízení, takže mu veškeré potřebné materiály vždy předem pošleme a on si je poslechne. Když jsme měli tajnou volbu, paní tajemnice to operativně velmi dobře vyřešila. Předchystali jsme lístky s jednou dírkou, které byly pro ano, se dvěmi pro ne a lístkem bez dírky se člověk zdržel hlasování.

Myslím, že to zvládneme, je velmi cenné, že je naprosto integrován do běžného života. Je naprosto soběstačný, má pozitivní přístup k životu a nemyslím si, že by to byl konfliktní člověk: právě naopak by mezi nás mohl vnést trochu jiné názory.

Jaké chystáte se zastupiteli investiční akce v novém roce?

Na další rok máme rozpočet už v podstatě připravený, vychází z toho, co už připraveno bylo. Volby byly koncem roku a pak se taková věc dává těžce dohromady. Na příští rok máme konkrétně v plánu rekonstrukci veřejného osvětlení. Udělali jsme už jednu etapu ve dvou letech, do níž jsme investovali asi jedenáct milionů korun. Nyní bychom chtěli pokračovat. Projekt je spočítán zhruba za čtyři a půl milionu.

Chceme také pokračovat v rekonstrukci chodníků a cest a obnově zámku a postupně se ho snažíme uvádět do života. U Benetkového bychom chtěli zpřehlednit křižovatku, lidé tam nevědí, jak jezdit. Kruhový objezd bude nejlepší řešení. Lidé si také stěžují, že se tudy jezdí rychle, takže se i zklidní provoz. Je to také hlavní tepna na Svatý Hostýn, takže i to je jeden z důvodů.

Dlouhodobě palčivým problémem je v centru města bývalý hotel Podhoran. Jak to vypadá s ním?

Na posledním jednání zastupitelstva v srpnu, kde jsme řešili koupi Podhoranu, se zastupitelstvo rozhodlo budovu koupit za patnáct milionů korun. Toto usnesení je stále platné a pokud bychom se dohodli s majitelem objektu, sjednotili bychom tady do budoucna úřad. Zatím je ale situace stejná, jako doposud.

Údajně měl o něj zájem nový investor?

Ano, byla to pro Bystřici velmi dobrá nabídka, ale bohužel jsme se nedohodli na podmínkách. Měl v plánu investovat do rekonstrukce a vybudovat tady supermarket, požadoval vyčlenit dvacet parkovacích míst v bezprostřední blízkosti budovy: na náměstí, které je pěší zónou. Hledali jsme i jiné alternativy, kam parkoviště umístit, ale bohužel jiná možnost nebyla pro podnikatele vhodná.

Kromě Podhoranu místním vadí, že ve městě není krytý bazén. Zvažuje radnice jeho výstavbu?

Plavecký bazén tady nebude, stavět ho je nereálné. I kdybychom ho vybudovali s pomocí dotace, jeho provoz by nás zadusil. Byl jsem se podívat na bazén ve Frenštátě pod Radhoštěm a provoz stojí kolem pěti milionů korun ročně. Na druhou stranu uvažujeme o rekonstrukci koupaliště. Na to už máme vypracovanou studii. Prosazuji hlavně nový bazén pro děti, v tom, který tam je, jsem se totiž koupal ještě já.