Důvodem pro zavedení opatření jsou podle hygieniků stoupající počty lidí s laboratorně prokázaným onemocněním Covid-19 v uvedených okresech.

Den Zlínského kraje - sobota 19. září 2020
Den Zlínského kraje lákal na dobré jídlo, muziku, zábavu i lidové umění

V celém Zlínském kraji krajská hygienická stanice evidovala k 20. září v 9. hodin ráno 937 nyní nemocných osob, u kterých je potvrzena nákaza koronavirem.

„Aktuálně se tak jedná vedle Prahy a Středočeského kraje o jeden z nejpostiženějších regionů v ČR,“ uvedla Eva Sedláčková, ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Podle hygieniků už samotné shromažďování velkého počtu lidí znamená riziko možného rozsáhlejšího přenosu koronaviru. Navíc lze předpokládat, že návštěvníci akcí v kraji mohou být z různých regionů, popřípadě i ze zahraničí. Tím roste nebezpečí přenosu a dalšího šíření nákazy daleko za hranice místa konání konkrétní akce.

Od pondělí se proto na Zlínsku, Kroměřížsku a Uherskohradišťsku zakazuje pohyb a pobyt bez ochrany nosu a úst prostředky jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiných, které brání šíření kapének.

„A to na hromadných akcích s účastí přesahující ve stejný čas sto osob, konaných ve venkovních prostorech,“ upřesnila Eva Sedláčková.

Redaktor Valašského Deníku Martin Mrlina prožil test na COVID na vlastní kůži. Ve Zlíně, 20. dubna 2020.
Kvůli testu na koronavirus auta zablokovala zlínskou křižovatku

Kdo roušky mít nemusí?

Zákaz se nevztahuje na děti do dvou let věku, osoby s poruchou intelektu, poruchou autistického spektra a osoby, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržení nařízení, nevztahuje se ani na sportovce při tréninku či utkání, na vystupující na kulturních akcích či moderátory těchto akcí.

Od začátku pandemie bylo ve Zlínském kraji potvrzeno 1755 případů nákazy koronavirem, osm lidí s Covidem- 19 zemřelo.