Členy hodnotitelské komise tvořili členové Agrární komory České republiky a ti posoudili celkem sto jedenáct výrobků od třiceti osmi žadatelů, kteří se utkali v šesti kategoriích. A to nejlepší mastný výrobek, mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, kategorie med, kategorie alkoholických a nealkoholických nápojů a také kategorie ostatní.

„Perla Zlínska si klade za cíl ukázat regionální výrobky našich potravinářů, které jsou lepší, kvalitnější a chutnější," upřesnil motto soutěže hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Součástí každoročního vyhlášení výsledků je i Cena hejtmana Zlínského kraje. V této kategorii byla navržena Kolekce bio výrobků ze špaldy od paní Stanislavy Elšíkové z Vizovic, která si tohle významné oceněné také odneska. „Jsem nesmírně ráda. Je to moc krásný pocit," užívala si ocenění Stanislava Elšíková.

Ocenění Perla Zlínska je každoročně udělováno regionálním potravinářským výrobkům ve Zlínském kraji. Letos se ceny udělovaly již po sedmé.

S výrobky začínala doma v kuchyni

Vítězka ceny hejtmana Zlínského kraje paní Stanislava Elšíková a zároveň jedna z oceněných Perlou Zlínska, vymýšlí své recepty sama.

Vítězka ceny hejtmana Zlínského kraje paní Stanislava Elšíková a zároveň jedna z oceněných Perlou Zlínska

„Já nevymýšlím. Přijde to samo a většinou v noci," usmívá se Stanislava. Ne, že by ji v noci lidově řečeno „honila mlsná", ale podle ní dostane jasný impuls a nová receptura je na světě. „Trvá mi to opravdu krátce. Když vymýšlím výrobek dlouho, stojí za nic," upřesňuje Stanislava.

Rodinou pekárnu si založila doma v kuchyni. „Všechno jsou to moje domácí recepty, které nikde jinde nenajdete," usmívá se paní Stanislava. Své první recepty si nechala testovat u svých příbuzných a přátel, kterým výrobky samozřejmě chutnaly.

Pak už kuchyň nestačila a bylo potřeba najít nějakou provozovnu," vypráví Stanislava. První zcertifikování prodejny byl prý zdlouhavý proces. Pak se postupně připojivaly obchody a firmička se rozrůstala.

„Dnes máme zhruba sedm zaměstnanců. Nejsou ani z rodiny, ani od přátel," upozorňuje Stanislava. Dnes dodává její rodinná pekárna do více jak sedmdesáti obchodů. Pokud si mnozí myslí, že již recepty nevymýšlí, je na omylu.

„Stále musím vymýšlet nové recepty. Lidi potřebují změnu. Tahle práce se prostě neobejde bez toho, aniž by to člověk dělal s láskou," uzavírá svůj příběh Stanislava Elšíková.

JAKUB SCHMID