Mnozí návštěvníci ale stále nostalgicky vzpomínají na Florii ve Věžkách. A dočkají se. Na konci září se totiž obec opět stanou centrem milovníků zahradničení.

„Věžky byly prostě Věžky, tam jsem byl mockrát a těžko to srovnávat," povzdechl si třeba Libor Šupčík ze Zdounek. Vzal si prý den dovolené, aby navštívil letní Florii na Výstavišti v Kroměříži, stále ale vzpomíná na výstavy ve Věžkách.

„Bylo to tam přírodnější, tady je to takové hodně umělé. Tam to bylo vždycky na celý den, roztažené na velké ploše v hezkém parku. Tady je to moc nahuštěné," podotýká návštěvník.

Za dvě hodiny prý kroměřížské výstaviště prošel. „Je tu velký výběr, to ano, ale stejně by to měli ve Věžkách zase zkusit. Ať se ukáže tržbní hospodářství – zda lidi půjdou tam nebo tady," nadhazuje Šupčík.

Na Věžky vzpomíná i jedna z prodejců květin Zdeňka Veselá. „Tam to bylo takové víc jak v okrasném parku, tady je to takové výstavnější, komerční. Ale to zázemí je lepší tady," míní Veselá.

Podle ní jsou ale i tady návštěvníci spokojení. „Je jich sice méně, než na jarní Florii, ale to je logické. To začíná sezona, takže lidi nakupují více záleží i na počasí," uvažuje prodavačka.

S dobrým nákupem je spokojená i Alena Hromádková, která na Florii přijela až z Jihlavy.

„Nakoupili jsme všechno co jsme chtěli: lilie, kosatce i gingo bilobu, Ale ve Věžkách na tom statku to bylo takové přírodnější, tady je to spíš modernější," přidává častý názor návštěvnice.

Organizátoři letní výstavy jsou s návštěvností spokojeni. „Přestože Moravu sužují velká vedra, návštěvníci si cestu na výstavu Floria našli. Je to sice pro všechny velmi náročné, ale snažíme jim podmínky zlepšit," zdůrazňuje mediální zástupce výstaviště Hana Matulová.

Všechna posezení pro návštěvníky jsou ve stínu a je možné se kdykoli občerstvit, napít nebo se osvěžit pitnou vodou. „Návštěvnost zatím ještě přesně neznáme, sčítá se až po skončení výstavy, takže bilancovat budeme moci až v pondělí," dodala Matulová.

Zatímco v Kroměříži lidé na výstavišti nakupují, ve Věžkách už se připravují na vlastní podzimní výstavu: Zahrada Věžky.

„Vytvořili jsme vlastní s.r.o. a na vlastních pozemcích otevřeme podzimní výstavu," informoval tamní starosta Bedřich Gardavský.

Zatím probíhá přihlašování vystavovatelů: účast bude sice nižší, ale počítají, že jich přijede okolo osmdesáti.

„Neprovádím žádnou špionáž, ale dozvídám se postupně i od návštěvníků i prodejců, že to tam v Kroměříži není ono. Někteří se i přijeli podívat, jak to připravujeme, takže se všichni zase na výstavu těšíme" dodal Gardavský.