Kniha přináší ucelený pohled na vývoj kroje i jeho současnou podobu v různých oblastech Hané. Využít ji mohou folklorní soubory i jednotlivci, kterým poradí, jak správně o tento tradiční lidový oděv pečovat, jak jej uchovávat, oblékat a nosit.

„Je třeba vnímat proměny tradičního oděvu i procesy, ať už vnější nebo vnitřní, které jej ovlivňovaly. Je nezbytné naučit se vnímat estetickou podobu kroje, kterou naši předkové uznávali a byla jim vlastní,“ jsou přesvědčeny autorky.

Kniha má 255 stran a je rozdělena do čtyř přehledných kapitol. První je věnována charakteristice regionu Hané. Druhá se zabývá vývojem kroje od 17. až do 20. století.

Třetí popisuje různé druhy lidového oděvu, ženský i mužský kroj a zejména poskytuje návod na oblékání ženského svátečního kroje, na údržbu kroje, praní, škrobení, žehlení a v neposlední řadě rovněž na jeho uložení. Všechny rady provází velké množství fotografií, takže čtenář názorně vidí, jak při zmíněných činnostech přesně postupovat.

Vizualizace památníku olomouckému biskupovi Karlu z Lichtensteinu – Castelcorna na kruhové ploše před arcibiskupským zámkem a arcibiskupským gymnáziem v Kroměříži
Kroměříž bude mít pomník biskupa Karla, přijde na 1,7 milionu

Poslední a nejobsáhlejší kapitola ukazuje varianty kroje v různých oblastech Hané. Doprovázejí ji fotografie celých krojů a zájemcům je k dispozici také podrobný fotonávod, jak správně uvázat šátek.

„Je to velké umění, které se předává z generace na generaci. Současné vazačky se to učily od lidí narozených před více než sto lety,“ podotýká spoluautorka knihy Markéta Hnilicová.

Poslední publikace, která mapuje hanácké kroje, vyšla před téměř dvaceti lety.

„Požadavek na novou knihu vzešel od samotné folklorní veřejnosti na Hané, která po obdobné publikaci volala již delší dobu. Velkou zásluhu na realizaci má právě Hanácký folklorní spolek, který zajistil vydařené grafické zpracování a také vzal na sebe veškeré starosti ohledně financování knihy. Nejtěžší bylo pokrýt tak rozsáhlé území, které region Haná zaujímá. Věříme, že naše práce splnila původní očekávání, aby byla především názornou a praktickou příručkou určenou do dnešní doby,“ doplnila etnoložka Muzea Kroměřížska.

Knihu je možné zakoupit na eshopu http://hanfos.cz, v Muzeu Kroměřížska i v dalších vybraných muzeích na Hané.