„Nezvolení nevnímám v žádném případě jako osobní tragédii. Ve Zlínském kraji a především v okrese Kroměříž jsem dosáhl solidní výsledek, značnou podporu občanů," míní dnes už bývalý poslanec.

Nyní si chce hlavně oddechnout, urovnat myšlenky a připravit se na další aktivity. „Předpokládám, že následně využiju své zkušenosti a poznatky například v oblasti dopravní politiky, bezpečnosti v železniční dopravě, modernizaci dopravy, rovněž tak v aktivitách různých občanských sdružení.," vyjmenovává Josef Smýkal.

Na svá poslanecká léta prý bude vzpomínat v dobrém. O něco přišel, něčím jej zase obohatila.

„Například z lidského hlediska: někteří kolegové poslanci nebo ministři, se kterými jsem byl v kontaktu, byli zajímavými lidmi se zajímavými myšlenkami a názory," míní Josef Smýkal.

Nebyly to tedy podle něj rozhodně promarněné roky a je rád, že svým dílem přispěl k rozvoji regionu. Byl v pravidelném kontaktu s představiteli obcí, kraje a institucemi, a podařilo se mu – i když to prý někteří neradi slyší – zajistit finanční prostředky na opravy škol, sportovišť, silnic, železničních přejezdů, nádraží, cyklostezek či holešovského zámku.

„Pomáhal jsem podnikatelům při realizaci různých projektů. Podporoval jsem mládež a děti, sportovní soutěže, turnaje, folklór včetně festivalů. Kdo chtěl, ten to viděl, či vidí," usmál se bývalý poslanec.

Domnívá se, že důstojně a zodpovědně zastupoval občany ze svého regionu, o zklamání tak podle něj nemůže být řeč.

„Jen se mi život v hlavním městě zdá hodně rychlý," poznamenal.

Jestli se do Sněmovny ještě bude chtít vrátit, to zatím neví. Podle něj ale v životě i politice platí: Nikdy neříkej nikdy. Nezáleží to prý navíc jen na jednom člověku.

„Je to mimo jiné mnohdy výsledkem a rozhodnutím orgánů, které vás nominují. Kolegů, kteří reálně posuzují vaši práci, činnost, zkušenosti, ale i dosažené výsledky a také objektivně, nepředpojatě vidí reálné možnosti dosáhnout solidní výsledky, získat podporu či důvěru," vysvětlil dlouholetý holešovský poslanec.

Nyní se chce vrátit k některým svým „předposlaneckým" aktivitám a – jak opakuje – využít svých zkušeností a poznatků.

„A chci také vynahradit rodině to, že jsem se jí v minulém období tolik nevěnoval," uzavřel Josef Smýkal.