Místostarosta Karel Holík je však přesvědčen, že je to jediná možnost.

„V prodlevě s placením je momentálně asi 130 lidí. Neplatiče nelze dále tolerovat. Soudy již rozhodly o prvních žalobách o zaplacení dlužné částky a podána byla už i žaloba na vyklizení bytu,“ uvedl Holík.

Kroměříž v současnosti vlastní 510 bytů. Většina z nich je určena pro soběstačné seniory a zdravotně postižené. Město plánuje výstavbu dalších bytů. Mělo by se jednat hlavně o startovací byty a byty pro seniory.

Lidé se odstěhovali, stále ale dluží

Město se snažilo o vyrovnání účtů s neplatiči už v minulém volebním období. Ovšem ne v takovém rozsahu.

„Chceme striktně dodržovat nájemní smlouvy. Tak aby se nestávalo, že se dluh vyšplhá do závratných výšin,“ míní dále Karel Holík.

„Není totiž výjimkou, že se již dluh přehoupl přes 100 tisíc korun,“ vysvětlil místostarosta. Největší hříšník má u města „sekeru“ ve výši 230 tisíc korun.

„V některých případech jsme byli ochotni přistoupit na splátkový kalendář, splácí však pouze jeden dlužník,“ je zklamán z přístupu místostarosta.

Ilustrační foto.
V Kroměříži zachraňovali děti, které se vykláněly z okna

Na druhý den přinesla skoro 100 000

I přesto je město zatím v boji úspěšné. Dokládá to příklad ženy, která sama přišla a zaplatila dlužné nájemné ve výši 97 tisíc korun. A to proto, že jí přišla výhrůžka žalobou a případnou exekucí. Starostu Jaroslava Němce tento případ šokoval.

„Byl jsem překvapen, že byla paní schopna dát dohromady během 24 hodin tak vysokou částku. Řada lidí peníze má, ale nájem neplatí. A možná hrozba vystěhování je donutí,“ domnívá se Jaroslav Němec.

Podobně tomu bylo v jiném případě, kdy dlužnice kvůli hrozbě exekuce uhradila dluh 50 tisíc korun.

Karel Holík dále sdělil, že hlavním cílem je opět uvolnit byty pro nové, spolehlivé nájemníky.

„Byty, které nyní v rozporu s pravidly užívají neplatiči, chceme uvolnit. Jakmile z nich dostaneme problémové nájemníky, začnou znovu produkovat zisk,“ uvádí místostarosta Holík.

Dluhy se bohužel netýkají jen současných nájemníků. Někteří už se dávno odstěhovali, a přesto od nich město doposud nevidělo ani korunu. Týká se to asi 50 lidí. „Víme, že v tomto případě bude velmi složité peníze získat,“ je srozuměn se situací místostarosta.

Požár v Čepro Loukov
Šest měsíců po požáru v Čepru se nic nezměnilo

Vychází vstříc

Město se přitom nechce chovat nijak nelidsky. „S dlužníky začínáme situaci řešit v případě, že jsou v prodlení s jedním dvěma nájmy. Nabízíme jim možnosti pomoci,“ uzavřel Karel Holík.

Pokud mají lidé skutečně snahu nastalou situaci řešit, možnosti opravdu existují. Na internetu je dluhových poraden hned několik. Nemusí však chodit daleko. Pomoci může i místní pobočka Charity, kde se nachází sociální poradna. Vedoucí poradny Jana Pospíšilová chápe obě strany.

„Rozumím, že město se musí chovat jako řádný hospodář, a proto nechce, aby mu narůstaly dluhy z nájmů. Nemůže si to dovolit. Postup by měl v tomto případě být individuální,“ myslí si Pospíšilová.

„Je však dobré, když lidé začnou problémy řešit hned. Nenechají je vyhnít a nečekají na podobný dopis od města. Mám zkušenosti, že věřitelé jsou ochotni se domluvit, pokud je snaha o komunikaci a spolupráci,“ rekapituluje své zkušenosti Pospíšilová.

Charita může pomoci s nastavením rozpočtu, dohlížet na jeho dodržování, snažit se najít možnosti, jak závazkům dostát.

„Vše je ovšem dobrovolné a záleží na každém, jakou cestu si vybere,“ dodala. A zde je možná kámen úrazu. Karel Holík je toho názoru, že obeslaní neplatiči, ke kterým šla žaloba, případně bude nařízena exekuce vystěhováním, nejsou ti, kteří by měli sami snahu situaci řešit.