Stála dokonce i po boku skladatele, pedagoga a letitého kapelníka dětského dechového orchestru Morava při tehdejší LŠU (lidová škola umění) v Hulíně Václava Smoly, který se řadí k významným osobnostem města.

Byl to právě on, kdo ji před mnoha lety oslovil s prosbou, aby moderovala první festival dětských dechových orchestrů v Hulíně, což byla její premiéra. Následovala řada koncertů a vystoupení s ním, které slovem provázela.

„Naše spolupráce začala v roce, kdy dechový orchestr Morava vystupoval na koncertech v Mariánských a Františkových Lázních. Tehdy jsme se poprvé setkali u mikrofonu. Od té doby následovaly desítky koncertů a pořadů s dechovou hudbou, a to nejen doma, ale také třeba v Rakousku, Německu či Dánsku," vzpomíná Věra Gremlicová.

V jednom roce prý Morava měla dokonce i 52 koncertů.

„Po odchodu Václava Smoly děti z Moravy odešly a v roce 1995 už coby dospělí založili dechovou hudbu Hulíňané, která letos oslaví už dvacáté výročí," vyzdvihuje seniorka. Podle ní je to právě díky tomu unikát.

„Je to jedinečný útvar, protože až na pana bubeníka jsou všichni odchovanci Václava Smoly. A to se vidí málokdy," vysvětluje.

Věra Gremlicová není jen vyznavačkou dechové hudby, jak sama říká, ale má ráda třeba i tu vážnou. A na lidové písničky také dopustit nedá.

„V žádném případě nepředstavují archaismus, který se dochoval do dnešní doby. Ať chceme, či ne, provázejí nás od kolébky až do hrobu. Mám pravnučku, která má dva a půl roku, a ta umí zazpívat patnáct lidových písniček. Pravda je, že je to zřejmě díky kořenům, odmalička s ní totiž zpíváme," podotýká seniorka. Z pohledu někdejší hulínské moderátorky nemá ráda, když na nějaké akci moderátor dělá hrubé vtipy, používá vulgarismy.

„To je pro mě nepřijatelné. Vždycky se ptám, proč to dělá," dodává Věra Gremlicová. Do kultury v Hulíně přispěla také knihou, kterou napsala k 25. výročí Moravy v roce 2009. Nese název Morava… má láska pětadvacetile­tá.