Své zkušenosti nasbíral za uplynulý rok třeba S-bar, v centru Kroměříži. Majitel podniku Tomáš Král popisuje situaci po změně zákona jako komplikovanou.

„Všichni chodí kouřit ven na zahrádku, která je na ulici. Bohužel v deset hodin večer už by tam podle vyhlášky být neměli. Mezi domy se hluk rozeznívá a často pak na nás lidé volají policii,“ krčí majitel rameny.

I přes komplikace by ale prý on sám zákon neměnil.

„Hosté nám neubývají a jako nekuřákovi mi vyhovuje, že z hospody nesmrdím,“ říká.

Podle kroměřížské policejní mluvčí Simony Kyšnerové se v regionu za uplynulý rok jednalo pouze o ojedinělé případy.

„V souvislosti s protikuřáckým zákonem na Kroměřížsku neevidujeme zvýšený počet výjezdů k rušení nočního klidu,“ řekla mluvčí pro Deník.

A její slova potvrzuji i samotní provozovatelé dalších restaurací. Například provozní holešovského podniku Tacl restaurant Radek Fryšták si zákon vysloveně pochvaluje.

„Nemáme s ním absolutně žádný problém, rušit bychom ho rozhodně nechtěli,“ ujišťuje.

Pozitivně hodnotí fungování zákona také provozní Restaurace UNO v Kroměříži Marek Oros: v tržbách prý díky němu dokonce pozorují zvýšení návštěvnosti.

„Máme za restaurací zahrádku, hosté mají možnost kouřit tam a ne na ulici. Kdyby ta možnost nebyla, byla by situace podstatně horší,“ dodává pro Deník provozní kroměřížské restaurace.

Jiří Domanský vyrůstal v hájence u Roštína, v současnosti je členem Horolezeckého oddílu Přírodních věd Univerzity Karlovy v Praze.
Kroměřížský rodák se pokusí zdolat devátou nejvyšší horu světa